Cadmus fordítás Cadmus

Iránban kormánypárti megmozdulásokat tartottak az áremelések elleni tüntetési hullám nyomán

2022. 05. 21.

Iránban a vallási vezetés több tízezer támogatója, közöttük a Forradalmi Gárda és a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat mintegy ötvenezer tagja vonult ki pénteken az iszlám köztársaság nagyvárosainak utcáira az áremelések elleni, időközben politikai követeléseket is megfogalmazó tüntetési hullám nyomán.

“Az ellenség tévesen úgy véli, hogy az iráni nép reagálni fog az általuk terjesztett pletykákra és hazugságokra” – jelentette ki Hoszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka a televízióban is közvetített beszédében a Teherán határában tartott nagygyűlésen, amelyen Iránnak az 1980-as években Irakkal folytatott háborújában aratott győzelmét ünnepelték.

Az iráni hatóságok szerint “külföldi ellenségek” állnak a növekvő élelmiszerárak miatt kibontakozó tüntetések hátterében. Az állami televízióban a délnyugati Jaszudzs és Sáhri-Kord városban tartott megmozdulásokon az emberek a “halál Amerikára!” és “halál Izraelre!” jelszavakat skandálták.

Iránban a múlt héten az állami támogatások megvonása nyomán drasztikusan, egyes esetekben háromszorosára emelték az alapvető élelmiszerek árát, például az étolajét, a csirkehúsét, a tojásét és a tejét. A kibontakozó tüntetések gyorsan politikai színezetet öltöttek, az aktivisták egyebek között az iszlám köztársaság végét követelték.

A kormány bár elismerte, hogy voltak kormány ellenes megmozdulások, ezeket kisebb gyülekezéseknek nevezte. Az állami sajtó a múlt héten több tucat “rendbontó és provokátor” őrizetbe vételéről számolt be. A hatóságok egyben több szakszervezeti, illetve jogvédő aktivistát is előállítottak.

Irán étolajimportjának felét Ukrajnából szerzi be, ahol jelenleg a harctevékenységek miatt a gazdák egy része nem tudja megművelni a földjét. Bár Irán a gabonaszükségletének nagyjából a felét saját maga termeszti, a fennmaradó részt Oroszországból importálja. Az ukrajnai háború mindemellett tovább súlyosította az inflációs nyomást.

Fokozza a bajokat az iráni gazdaságot sújtó aszály és az atomprogram miatt bevezetett nyugati szankciók sora. Az infláció az AP amerikai hírügynökség szerint csaknem 40 százalékos, és a fiatalok körében továbbra is magas a munkanélküliség. Az iráni statisztikai hivatal szerint a háztartások hozzávetőleg 30 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑