Cadmus fordítás Cadmus

Iránban leváltották a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjét

2023. 05. 22.

Iránban leváltották a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács tíz éve hivatalban lévő vezetőjét Ali Samhánit, Ebrahim Raíszi iráni elnök döntését hétfőn jelentette be az IRNA iráni állami hírügynökség.

Samháninak kulcsszerepe volt a 2015-ös, az iráni atomalku felélesztését célzó egyeztetésekben, és ő látta el kézjegyével az Irán és Szaúd-Arábia közötti, a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról szóló megállapodást is márciusban.

Bár a menesztéséről szóló döntés okait nem közölték, Samhánit korábban korrupcióval vádolták. Pozícióját Ali Reza Akbari, egykori iráni védelmi miniszterhelyettes, brit-iráni állampolgár januári kivégzése ingatta meg, korábban ugyanis Akbarit Samháni szövetségeseként tartották számon.

Akbari egy, a BBC brit hírtelevízió birtokába került videófelvételen azt állította, bizalmas információkhoz jutott Samhánitól “egy ingért és egy üveg parfümért cserébe”.

Az Irán arab kisebbségéből jött Samháni helyére Ali Akbar Ahmadiánt, az iráni Forradalmi Gárda stratégiai központjának korábbi vezetőjét nevezték ki – tette hozzá a hírügynökség.

Ahmadian ellen nemzetközi szankciók vannak érvényben.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑