Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Iráni kormányszóvivő: Teherán csakis az egyezmény aláírására tér vissza Bécsbe

2022. 04. 05.

Irán csakis az atomalku felélesztését célzó egyezmény véglegesítése céljából hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz Bécsben – szögezte le hétfőn az iráni külügyminisztérium szóvivője, hangsúlyozva, hogy Teherán már csak Washingtonra vár.

“Türelmesek vagyunk, de nem várhatunk örökké. Ha az Egyesült Államok valóban törekszik a megegyezésre, mielőbb döntést kell hoznia” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Szaíd Hatibzadeh, hozzátéve, hogy egyelőre nem kaptak választ Washingtontól.

Az iráni vezetés többször leszögezte, hogy a Bécsben zajló megbeszélések sikerét elsősorban az Egyesült Államok által a síita államra kirótt szankciók feloldásától teszi függővé, s azt várja Washingtontól, hogy vegye le az iráni Forradalmi Gárdát a terrorista szervezetek listájáról.

Hatibzadeh elmondta azt is, hogy kormánya tudatta álláspontját a nukleáris tárgyalásokat felügyelő európai uniós (EU) koordinátorral, Enrique Morával, aki március végén látogatott Teheránba.

Mindeközben Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vasárnap telefonon egyeztetett ománi hivatali partnerével, Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidival. Az IRNA iráni állami hírügynökség közlése szerint Amirabdollahián a beszélgetés során leszögezte: Washington legújabb, iráni vállalkozások ellen bevezetett szankciói lassítják a bécsi tárgyalásokat.

“Irán tartós és valódi megállapodást szeretne, az amerikai fél viszont szándékosan késlelteti a megbeszéléseket azzal, hogy további követelésekkel áll elő” – fogalmazott Amirabdollahián.

Az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió azt közölte, hogy Amirabdollahián vasárnap António Guterres ENSZ-főtitkárral is egyeztetett a bécsi megbeszélésekről. Az iráni tárcavezető a beszélgetés során hangsúlyozta: “a labda az amerikaiak térfelén pattog”.

Irán 2015-ben egyezett meg – uniós közvetítéssel – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserében az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump korábbi amerikai elnök többször is élesen tiltakozott a megállapodás ellen, és 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát a többhatalmi atomalkuból, mondván, nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen ki. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑