Cadmus

Ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma a Fülöp-szigeteken

Ismét negatív rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma a Fülöp-szigeteken, az ország egészségügyi minisztériuma pénteken 4603 új esetet jelentett, ez második napja a legnagyobb szám a délkelet-ázsiai térségben.

A minisztérium közleménye szerint Fülöp-szigeteken ezzel 93 354-re emelkedett a fertőzöttek száma, a Covid-19 betegségbe 2023-an haltak bele, beleértve az újabb, 40 halálos áldozatot is. A közleményben hozzáteszik, hogy a gyógyultak száma elérte a 65 178-at.

A tárca csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere közel áll a túlterheltséghez.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök pénteki, előre felvett beszédében bejelentette, hogy újabb két hétre meghosszabbítják a fővárosban és néhány más tartományban a járvány lassítása miatt hozott korlátozásokat.

A rendelkezés értelmében a járványgóc, körülbelül 15 milliós manilai metropolisztérség általános közösségi karantén alatt marad augusztus 15-ig, az ország több más részében pedig eltérő fokozatú, részleges karanténintézkedések maradnak érvényben.

A fővárosból és térségből több mint 50 ezer esetet jelentettek.

Ramón López Fülöp-szigeteki kereskedelmi miniszter pénteken egy internetes fórumon azt mondta, a kormány fontolgatja, hogy kötelezővé teszi az arcvédő pajzsok hordását a nyilvános helyeken, egyebek közt a tömegközlekedési eszközökön.

Hozzátette, erre azért lehet szükség, mert a kutatások szerint e pajzsok – a szájmaszkokkal és a közösségi távolságtartással együtt – tovább csökkentik a vírus terjedését.

A Fülöp-szigeteki Egyetem kutatóinak pénteken közzé tett becslései szerint nem kizárt, hogy a fertőzöttek száma augusztus végig eléri a 150 ezret.

Indonéziából pénteken 2040 új fertőzöttet és 73 halottat jelentettek, ezzel a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 108 376-ot, a Covid-19 halálos áldozataié pedig az 5131-et. Az ország egészségügyi minisztériumának közleménye szerint a vírus a mintegy 260 milliós Indonézia mind a 34 tartományában felütötte fejét.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑