Cadmus fordítás Cadmus

Izrael kizárását követelte az ENSZ-ből Irán

2024. 02. 11.

 Izrael kizárását követelte az iráni elnök az ENSZ-ből vasárnap, miközben a közel-keleti országban gyűlésekkel ünnepelték az iszlám forradalom 45. évfordulóját.

Ebrahim Raiszi iráni elnök Teheránban az ünnepnapon tartott gyűlésen, több ezer ember előtt Izraelre utalva kijelentette: “Javasoljuk a cionista entitás kizárását az ENSZ-ből”. Szavainak alátámasztására hozzátette: “ami ma Gázában történik, az emberiség elleni bűncselekmény, és ennek a bűnöző rezsimnek a támogatói az Egyesült Államok és egyes nyugati országok”.

Egyben azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin övezetben folytatott hadműveleteivel “megsértett, számos, a nemzetközi szervezetek keretében kötött nyilatkozatot, határozatot és megállapodást”.

Irán a Hamász palesztin szervezet egyik legfőbb támogatója abban a fegyveres konfliktusban, amiben hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 28 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

A teheráni Azadi (Szabadság) téren vasárnap összegyűlt emberek egy része a legfelsőbb politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh, az iszlám köztársaság alapítója, Ruhollah Khomeini ajatolláh portréit emelték magasba, valamint a népszerű Kászim Szulejmáni tábornokét, akit az amerikai hadsereg 2020 januárjában Bagdadban egy rajtaütés során megölt.

Jelszavaik között szerepeltek a “Le az Egyesült Államokkal!”, “Le Izraellel!” és “Le az Egyesült Királysággal” is, 1979 óta az iszlám köztársaság ezeket fő ellenfeleinek tekinti.

Raiszi szerint “a Nyugat katonai konfliktusokkal, gazdasági blokáddal és szankciókkal próbálja elérni, hogy Irán ne védje tovább Palesztinát és az iszlám forradalom eszméit”. Sikertelenül – tette hozzá.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑