Cadmus fordítás Cadmus

Izraelben jövő januárig meghosszabbították a fertőzöttek nyomon követését

2020. 07. 21.

Jóváhagyta hétfőn az izraeli parlament azt a javaslatot, amely lehetővé teszi a belföldi elhárítás számára, hogy jövő januárig nyomon kövesse az új típusú koronavírussal megfertőződött embereket.

A Sin Bet már korábban is többször kapott erre felhatalmazást. A hétfő esti szavazás értelmében erre a hírszerző szervezetnek 2021 januárjának végéig lesz lehetősége.

A Sin Bet a diagnózist megelőző két hét mobiltelefonos adatai alapján térképezi fel a vírushordozók mozgását. A javaslat támogatói szerint ez kulcsfontosságú a járvány terjedésének feltartóztatásához.

Jogvédők szerint viszont az ilyen megfigyelés sérti az egyéni szabadságjogokat, és az izraeli legfelsőbb bíróság is arra szólította fel a kormányt, hogy terjesszen elő törvényjavaslatot, amely jogilag rendezi a megfigyelést.

Az új törvény értelmében a parlament nagyobb ellenőrzési jogkört kap, mert a kormánynak háromhetente kérvényeznie kell a megfigyelési program meghosszabbítását, és csak akkor alkalmazható a nyomkövetés, ha a napi új fertőzöttek száma meghaladja a kétszázat.

A megfigyeltek emellett panaszt tehetnek, ha úgy gondolják, hogy a nyomkövetési adatok hibásak.

A parlament egyúttal felszólította az egészségügyi minisztériumot, hogy álljon elő frissített okostelefonos applikációval, amelyen keresztül a Sin Bet megfigyelése nélkül is nyomon követhető a járvány terjedése.

Hétfőn 1500-zal emelkedett a fertőzöttek száma Izraelben. A koronavírus halálos áldozatainak száma 415.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑