Cadmus fordítás Cadmus

Izraelt azonnali tűzszünetre szólították fel Kanada, Ausztrália és Új-Zéland vezetői

2024. 02. 15.

 Azonnali humanitárius tűzszünetre szólítottak fel a Gázai övezetben csütörtökön Kanada, Ausztrália és Új-Zéland vezetői.

A közös közleményt arra válaszul adták ki, hogy Izrael szárazföldi katonai művelet megindítását tervezi Rafah városa ellen.
A kanadai, az ausztrál és az új-zélandi miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot, és úgy vélte, “katasztrofális” lenne Rafah megtámadása.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán megerősítette, hogy az izraeli erők a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatják az előrenyomulást a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Izrael a támadás előtt megpróbálja evakuálni a városból az északról oda menekült gázai palesztin civileket.

A kanadai-ausztrál-új-zélandi felhívásban azt szorgalmazták, hogy Izrael ne indítsa meg ezt az offenzíváját. Arra is figyelmeztettek azonban, hogy egy esetleges tűzszünet semmiképp nem lehet egyoldalú, és a Hamásznak is le kellene tennie a fegyvert, és azonnal szabadon kellene bocsátania az izraeli túszokat.

A három kormányfő felidézte a Nemzetközi Bíróság (ICJ) január végi határozatát, amelyben felszólították Izraelt, hogy a gázai katonai műveletei során tegyen meg mindent a civilek védelméért és az alapvető szolgáltatások, valamint az elemi humanitárius segítségnyújtás biztosításáért.

“A civilek védelme kiemelkedően fontos, és a nemzetközi humanitárius jog alapkövetelménye. A Hamász feletti győzelem árát nem szabad a palesztin civilekkel megfizettetni” – írták a közleményben.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 29 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑