Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben harcoló felek üdvözölték Biden felhívását a háború befejezésére

A jemeni harcoló felek üdvözölték pénteken Joe Biden amerikai elnök felhívását, hogy vessenek véget az évek óta tartó háborúnak.

Az elnökként első külpolitikai vonatkozású beszédét tartó Biden csütörtökön kijelentette, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban nem támogatja a szaúdi vezetésű katonai beavatkozást a jemeni polgárháborúban. “Fokozzuk diplomáciai fellépésünket, hogy véget vessünk a jemeni háborúnak, amely humanitárius és stratégiai vonatkozású katasztrófát okozott” – mondta.

Biden beszédére válaszul Szaúd-Arábia ismét támogatásáról biztosította a politikai megoldást a jemeni konfliktusra. “A királyság nagyon várja, hogy együttműködhessen Biden elnök kormányzatával, az Egyesült Államok jemeni megbízottjával, az ENSZ-szel, a jemeni felekkel és a szövetség tagállamaival egy átfogó politikai megoldás elérése érdekében Jemenben” – jelentette a SPA szaúdi hivatalos hírügynökség.

Egy húszi tisztségviselő mindeközben azonban követelte, hogy vessenek véget a szaúdi vezetésű offenzívának. “A valódi béke mindaddig nem valósul meg, amíg az agressziónak vége nem szakad, és fel nem oldják a blokádot” – írta a Twitter közösségi portálon Mohamed Abdesz-Szalám, a lázadók főtárgyalója.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni háborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a lakosság körülbelül 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑