Cadmus fordítás Cadmus

Kairóban nyit irodát a Hamasz

A Gázai övezetet uraló Hamasz és az egyiptomi hatóságok megállapodtak abban, hogy a radikális palesztin szervezet irodát nyit Kairóban – jelentette csütörtökön az ad-Dusztúr című egyiptomi napilap.

Az újság úgy tudja: a megállapodás a héten született a Hamász és az egyiptomi hírszerzés képviselőinek kairói megbeszélésén. Ott merült fel, hogy a Hamász politikai bizottságának tagjaiból egy illetékest neveznek ki, aki a Gázai övezetet uraló szervezettel kapcsolatos kérdésekben szolgálna összekötőként. A kapcsolattartó feladatkörébe tartozna a többi között az egyiptomi hatóságokkal folytatott politikai egyeztetés vagy tájékoztatás olyan ügyekről, mint a Gázai övezet határainak biztonsága.

A lap szerint Kairó fontos lépésnek tartja az iszlamista Hamasz képviseleti irodájának megnyitását, a kapcsolatok fejlődéseként értékeli. Az ad-Dusztúr ugyanakkor emlékeztetett: Egyiptom korábban többször is azzal vádolta a palesztin szervezetet, hogy támogatja a Sínai-félszigeten tevékenykedő terroristákat, s csak a közelmúltban döntött a viszony helyreállítása mellett.

Egyiptom a kapcsolatok felmelegítése, valamint a Gázai övezet támogatása fejében azt várja a Hamasztól, hogy segítsen felszámolni a Sínai-félszigeten tevékenykedő, az Iszlám Államhoz hű fegyveres csoportokat.

Sajtóértesülések szerint a palesztin szervezet átadott az egyiptomi hatóságoknak minden szükséges információt a Gázában működő szalafista (az iszlám teológia egyik radikális irányzatát követő) csoportokról, valamint a szélsőséges szervezetekről. A Hamasz egyben kötelezettséget vállalt a további szoros együttműködésre az általa uralt enklávé határainak védelmében.

Szeptember 15-én Kairóba érkezik a rivális, Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah palesztin mozgalom küldöttsége, hogy a Hamasz által kezdeményezett megbékélésről tárgyaljon. Korábbi sajtójelentések szerint a Fatah képviselői nem terveztek közvetlen találkozót a Hamasz delegációjával, amelynek már csütörtök este Gázába kellett volna utaznia.

Úgy tudni, a közvetítőként fellépő egyiptomi hatóságok a palesztin frakciók közötti közvetlen tárgyalások reményében maradásra kérték a Hamasz Kairóban tartózkodó képviselőit.

Bár a Fatah és a Hamasz egy sor kérdésben már korábban is képes volt megállapodásra jutni, átfogó módon nem tudta rendezni vitáit és helyreállítani Ciszjordánia és a Gázai övezet politikai egységét.

A Hamasz 2006-ban nyerte meg a parlamenti választásokat a Gázai övezetben – ami a palesztin politikai közélet kettészakadásához vezetett -, s a rákövetkező évben hatalmába kerítette az enklávét.

Orientalista.hu – ATV, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑