Cadmus fordítás Cadmus

Katar többtucat tonnányi élelemmel segíti a szudáni lakosokat

2023. 05. 06.

Katar mintegy 40 tonna élelmet szállított a harcok által sújtott szudáni fővárosba, egyúttal 150 embert evakuált Kartúmból, miután pénteken ismét kiújultak a harcok a térségben – derült ki az AP hírügynökség helyszíni tudósításából.

A pénteki beszámolók szerint a heves összecsapások mellett egyre súlyosbodik a humanitárius helyzet a szudáni fővárosban, a harcok következtében ugyanis bezártak a boltok, a rendelkezésre álló élelem egyre kevesebb ember ellátására elég.

A katari evakuációs művelet részeként Doha rizzsel, datolyával, olajjal, lencsével és paradicsomszósszal segíti ki a harcok sújtotta szudáni főváros lakóit.

A katari hadsereg repülőgépe a visszaúton 150 embert evakuált az országból, azt azonban nem közölték, hogy a kimenekítettek között külföldi állampolgárok is voltak-e.

A jelenlegi szudáni válság csak súlyosbította a már amúgy is súlyos humanitárius helyzetet az országban. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint körülbelül 15,8 millió szudáni szorul humanitárius segítségre, tízmillióval több, mint 2017-ben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki beszámolója szerint a WHO és az Egyesült Arab Emírségek mintegy 444 ezer dollár értékben szállított sürgősségi orvosi felszerelést Szudánba. A világszervezet hozzátette ugyanakkor, hogy az az orvosi szállítmány, amely épp a harcok kitörte előtt érkezett az afrikai országba, a sebesültek nagy száma miatt mindössze néhány napra volt elég.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑