Cadmus fordítás Cadmus

Katarban békeegyezményt írt alá a csádi junta és több lázadó milícia

2022. 08. 10.

Több mint 30 lázadócsoporttal írt alá hétfőn békemegállapodást Dohában a csádi junta delegációja. Az egyezmény értelmében a felek még ebben a hónapban asztalhoz ülnek, hogy rendezzék vitás ügyeiket.

Az aláírók leszögezték, hogy az egyezmény lehetővé teszi az augusztus végén tartandó széleskörű nemzeti párbeszédet, jóllehet a megállapodást az afrikai ország legnagyobb milíciája, a Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) nevű csoport nem írta alá.

A FACT-ot teszik felelőssé Csád előző elnöke, Idriss Déby 2021-es meggyilkolásáért.

Noha a megállapodás részleteit nem tették közzé, Mahamat Zene Cherif, a junta külügyminisztere újságíróknak azt mondta, tartós békét remél tőle. Hozzátette, hogy nagyjából 1500 képviselő részvételére számítanak a további egyeztetésen, melyen a lázadó csoportok, pártok és a kormány képviselői is részt vesznek.

A Reuters hírügynökség egy a megegyezés részleteit ismerő forrásra hivatkozva azt közölte, az aláírók beleegyeztek a tűzszünetbe, a junta pedig vállalta, hogy nem indít műveleteket az országon kívül. Katar március óta igyekszik közvetíteni a csádi junta és a lázadók között.

Az 1990-ben puccsal hatalomra került Idriss Déby elnököt tavaly áprilisban ölték meg, a hadsereg a FACT-ot tette felelőssé a gyilkosságért. Halála után fia, Mahamat Idriss Déby vette át a hatalmat, a junta pedig másfél évig tartó átmeneti időszakot hirdetett, jóllehet az ellenzék azonnal követelte a visszatérést a civil hatalomgyakorláshoz.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑