Cadmus fordítás Cadmus

Katari emír: kétállami megoldás kell az izraeli-palesztin konfliktus feloldásához

2020. 09. 03.

Sejk Tamím bin Hamad Al Száni katari emír szerdán közölte Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti főtanácsadójával, hogy Doha olyan kétállami megoldást támogat az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséhez, amely előirányozza azt, hogy Kelet-Jeruzsálem lesz a leendő Palesztin Állam fővárosa.

Az emír hozzátette, hogy Katar továbbra is elkötelezett a 2002-es arab békekezdeményezés iránt, amelynek keretében az arab országok felajánlották a kapcsolataik normalizálását Izraellel, cserében a palesztin kétállami megoldásért és Izrael kivonulásáért az 1967-es háborúban elfoglalt területekről.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek a minap hozott tető alá megállapodást – az Egyesült Államok közvetítésével – a diplomáciai kapcsolatok létesítéséről.

A palesztin vezetés hevesen bírálta Abu-Dzabi lépését, amellyel szerinte elárulta a pánarab álláspontot, miszerint a kapcsolatok normalizálásának feltétele az, hogy Izrael kivonuljon a megszállt területekről, és nyélbe üsse a kétállami megállapodást a palesztinokkal.

Az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel. Kushner – aki nemcsak Trump főtanácsadója, hanem a veje is – abban reménykedik, hogy néhány hónapon belül más arab országok is rendezik viszonyát a zsidó állammal.

Kushner közel-keleti körútjának következő állomása Bahrein és Szaúd-Arábia lesz.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑