Cadmus fordítás Cadmus

Kémkedés vádjával nyolc év börtönbüntetésre ítéltek két embert Iránban

2022. 01. 28.

Egy ötperces tárgyaláson több mint nyolc év börtönbüntetésre és hetven korbácsütésre ítélték Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivistát – közölte a nő férje, a Párizsban élő Tagi Rahmani a Twitteren.

Rahmani még decemberben elmondta: az aktivistát azzal vádolják, hogy Szaúd-Arábiának kémkedett.
Vasárnapi bejegyzésében a férfi azt írta: felesége senkivel sem kommunikálhat, még ügyvédjeivel sem. Az aktivistát a múlt héten átszállították a Teheránhoz közeli Garcsak börtönbe. Korábban az evini létesítményben tartották fogva magánzárkában.
Nargesz Mohammadit novemberben tartóztatták le, miután részt vett egy megemlékezésen, amelyet a 2019-es tüntetések egyik áldozatának szerveztek. Elfogása során bántalmazták, majd azt mondták neki, hogy életbe lépett büntetése, amelyet 2021. május 22-én szabtak ki rá – írta honlapján a Front Line Defenders nevű, írországi székhelyű jogvédő szervezet.

Egy teheráni bíróság akkor 30 hónap börtönre és 80 korbácsütésre ítélte a nőt. A döntés ellen az Európai Unió is tiltakozott, és méltányossági okokra hivatkozva kérte Mohammadi ügyének felülvizsgálatát.

Mohammadi többször állt bíróság előtt az elmúlt években. 2016-ban tíz év börtönbüntetésre ítélték az iszlám köztársaság biztonságának veszélyeztetése, kormányellenes propaganda terjesztése, valamint illegális csoport létrehozása és működtetése miatt, de idő előtt, 2020 végén elengedték.

Mohammadi ismert emberi jogi aktivista Iránban, a halálbüntetés egyik harcos ellenzője. Korábban mérnökként és újságíróként dolgozott, majd az időközben betiltott Emberi Jogok Védelmezőinek Központja nevű szervezet szóvivője lett. 2018-ban Szaharov-díjjal jutalmazták munkásságát.

Egy másik ügyben szintén kémkedés vádjával nyolcévi börtönre ítéltek egy francia férfit Iránban.

A harminchat éves Benjamin Briere-t, aki éhségsztrájkot folytat tiltakozásul az ellen, ahogyan bánnak vele, és tagadja a vádat, 2020 májusában vették őrizetbe, miután légifelvételeket készített egy sivatagban az iráni-türkmén határ közelében, és kérdéseket tett fel a közösségi hálón az iráni nők kötelező kendőviselésével kapcsolatban.

Francia ügyvédje, Philippe Valent közölte, hogy védencét egy iráni forradalmi bíróság kémkedésért nyolcévi, kormányellenes propagandáért pedig nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ügyvéd szerint a vádak alaptalanok.

A férfi iráni ügyvédje, Szaed Dehgan újságíróknak elmondta, hogy a bírósági tárgyalást az Irán északkeleti vidékén fekvő Meshedben tartották. Briere-t “az Iráni Iszlám Köztársasággal ellenséges országgal folytatott együttműködéssel” vádolták meg.

Ez az első alkalom, hogy iráni bíróság “ellenséges országnak” tekinti Franciaországot.
Franciaország is részt vesz – más nagyhatalmakkal együtt – az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött megállapodás újraélesztéséről folyó bécsi tárgyalásokon.

“Elfogadhatatlan, hogy egy ország túszként kezel, önkényesen fogva tart, és tárgyalásaihoz aduként használ fel francia állampolgárt ” – olvasható Philippe Valent ügyvéd közleményében.

A francia külügyminisztérium közleményében leszögezte: “a francia turistára kirótt börtönbüntetés alaptalan és elfogadhatatlan”.

Januárban Fariba Adelkhah francia-iráni állampolgárságú kutatót küldték vissza házi őrizetből a börtönbe. Az antropológust – aki a síita vallás és a forradalom utáni Irán történetének szakértője – 2019. június 5-én tartóztatták le Teheránban. 2020 májusában öt év börtönbüntetésre ítélték az iráni nemzetbiztonság elleni összeesküvés vádjával.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑