Cadmus fordítás Cadmus

Khorramshahr felszabadítására emlékeznek Iránban

Irán Khorramshahr kikötőváros felszabadulásának 34. évfordulóját ünnepli holnap. A stratégiainak számító várost a volt iraki diktátor, Szaddam Husszein csapataitól vették vissza az iráni erők.

A délnyugati várost a mérföldkőnek számító Beit ol-Moqaddas kódnevű művelet során foglalták vissza.

A műveletet 1982 áprilisában kezdte meg Irán, és ugyan azon év május 24-én szabadította fel Khorramshahr városát. A város visszafoglalása közben az iraki hadsereg mintegy 19.000 katonáját ejtették foglyul.

Nagyjából 6.000 iraki katona vesztette életét, és több ezer másik sebesült meg a művelet során.

Ali Larijani, az iráni parlament (Madzslesz) elnöke a parlament hétfői nyílt ülésén arról beszélt, hogy „Khorramshahr felszabadítása fordulópontot jelent a forradalmi iráni nemzet ütközeteinek történetében”.

A háború egy évvel az Iszlám Forradalom győzelme után, 1980-ban kezdődött, amikor is Irak lerohanta nagyhatalmak és régiós szövetségeseinek támogatásával Iránt.

A háború 1988 augusztusában véget ért, amikor Irán elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának 598. Határozatát, amely Szaddámot rögzítette a konfliktus kezdeményezőjeként.

A nyolcéves háború alatt az iraki erők gazdasági, katonai és hírszerzési támogatást kaptak több mint 20 országtól, élükön az Egyesült Államoktól.

Orientalista.hu – Persianews

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑