Cadmus fordítás Cadmus

Kína ellenzi Oroszország kizárását a nemzetközi szervezetekből

2022. 11. 15.

Kína ellenzi Oroszország kizárását a G20-csoportból és más nemzetközi szervezetekből – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter kedden a G20-csúcstalálkozón, a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott kétoldalú találkozóján.

“Támogatjuk Oroszország méltó szerepét a G20-ban és más nemzetközi szervezetekben, és úgy gondoljuk, hogy senkinek sincs joga elvenni Oroszország észszerű jogát a többoldalú nemzetközi szervezetekben való részvételben” – mondta Vang Ji.

“Oroszország és Kína mindent átfogó partnerséget és stratégiai együttműködést ápol egymással” – jelentette ki Lavrov. A kétoldalú találkozóról a külügyminiszter szóvivője, Marija Zaharova videófelvételt tett közzé, amelyen Lavrov és Vang Ji látható, amint kezet fognak egymással.

Az orosz küldöttséget a 72 éves külügyminiszter vezeti, aki éles bírálatokat kénytelen hallgatni a csúcstalálkozón Oroszország ukrajnai háborúja miatt. Kínát viszont szövetségesének tudhatja a Nyugattal kialakult konfliktusában. A már közzétett zárónyilatkozat-tervezet, amelyet Oroszországnak is alá kellene írni, szintén elítéli Moszkva ukrajnai háborúját.
Zaharova közlése szerint Lavrov António Guterres ENSZ-főtitkárral is kétoldalú találkozót tartott.

Lavrov nem vett részt az állam- és kormányfők hivatalos ebédjén, de a második munkaülésen fel fog szólalni. Az orosz állami média szerint azonban a csúcstalálkozó vége előtt, még kedden este visszatér Moszkvába.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑