Kína támogatásáról biztosította a menekültválság miatt elszigetelődött Mianmart

Több mint harminc kereskedelmi egyezményt kötött a hét végén Kína és Mianmar Hszi Csin-ping kínai elnök ranguni látogatásának alkalmából, és ezzel Peking egyértelműen kinyilvánította támogatását Mianmarnak, amelyet – a rohingja kisebbség körében végrehajtott tisztogatásai miatt – már több mint két éve elkerülnek a nyugati befektetők.

Hszi pénteken érkezett kétnapos látogatásra a mianmari fővárosba, ahol mások mellett megbeszélést folytatott Min Aung Hlainggal, a mianmari hadsereg főparancsnokával is, akit azzal gyanúsítanak, hogy irányította a rohingja népirtást, illetve akivel szemben az Egyesült Államok szankciókat is bevezetett.

Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. Mintegy 740 ezer ember kényszerült azóta a szomszédos Bangladesbe menekülni.

A Global New Light of Myanmar című lap tudósítása szerint Hszi Csin-ping történelmi pillanatnak nevezte látogatását a kínai-mianmari kapcsolatok szempontjából, és felemlegette a nemzetközi kapcsolatokban tapasztalható igazságtalanságot és méltánytalanságot.

A szombaton aláírt 33 kereskedelmi megállapodás célja, hogy létrejöjjön egy kínai-mianmari gazdasági folyosó, amely Peking számára kaput nyithat az Indiai-óceánra.

Aung Szan Szú Kjí Nobel-békedíjas mianmari vezető Hszi látogatásán kijelentette: Mianmar mindig Kína oldalán fog állni. A szomszédos országoknak nincs is más választásuk, mint hogy összetartsanak az idők végezetéig is – fogalmazott.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) nevében Gambia keresetet nyújtott be tavaly novemberben a délkelet-ázsiai ország ellen az ENSZ Nemzetközi Bíróságán (ICJ). Gambia azzal vádolja Mianmart, hogy megsértette a népirtás megelőzéséről szóló nemzetközi egyezményt, és kérte a bíróságot, hogy rendeljen el sürgős intézkedéseket a rohingják védelmében. Mianmar tagadja a népirtás vádját, Aung Szan Szú Kjí a vád ejtését kérte a hágai bíróságon.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑