Cadmus fordítás Cadmus

Kína tiszteletben tartja a Salamon-szigetek más országokkal ápolt kapcsolatait

2022. 05. 26.

Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön, a Salamon-szigetek fővárosában, Honiarában találkozott a szigetcsoport főkormányzójával, Patteson Otival, akit arról biztosított, hogy Kína tiszteletben tartja a Salamon-szigetek más országokkal ápolt kapcsolatait.

A CGTN angol nyelvű, kínai állami hírcsatorna tudósítása szerint Vang csütörtökön tíznapos körútját kezdte meg a csendes-óceáni országokban. A látogatás során hét további szigetországba utazik személyesen, és további vezető tisztségviselőkkel egyeztet majd videókapcsolaton keresztül. A kínai külügyi tárca vezetője emellett Fidzsin részt vesz a csendes-óceáni szigetországok és Kína második alkalommal megrendezett külügyminiszteri találkozóján.

A CGTN beszámolója szerint Vang elmondta: Kína hisz abban, hogy minden ország egyenlő, a méretétől függetlenül. Hozzátette: Kína elkötelezett a nemzetközi kapcsolatok demokratizálása mellett, és ellenzi a hegemónia és a megfélemlítés gyakorlatának minden formáját. A kínai külügyminiszter szerint Kína a Salamon-szigetek “jó barátjává”, valamint “őszinte és megbízható partnerévé” vált az elmúlt három évben. A csendes-óceáni szigetország 2019-ben létesített hivatalos diplomáciai kapcsolatot Pekinggel, megszakítva hivatalos kapcsolatát Tajvannal. Kína saját területének elidegeníthetetlen részeként tekint Tajvanra, és a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti az “egy Kína elvének” betartását.

A kínai külügyminisztérium április 19-én közölte, hogy Kína biztonsági megállapodást írt alá a Salamon-szigetekkel. A megállapodás értelmében Kína rendőri és katonai csapatokat küldhet a Salamon-szigetekre, hogy segítsenek a helyi kormánynak fenntartani a társadalmi rendet és felszámolni a belföldi fenyegetéseket. Ezenkívül kínai hadihajók is kiköthetnének a szigetországban, hogy utánpótlást vegyenek fel.

Az egyezményt többen bírálták, mert attól tartanak, hogy ez a régió militarizálásához vezet. Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnöke április elején kijelentette: nem engedi, hogy Kína katonai bázist létesítsen a szigetországban, mert tisztában van annak biztonsági vonzataival. A kínai külügyminisztérium pedig úgy nyilatkozott, hogy a biztonsági együttműködés nem irányul harmadik ország ellen, és nem célja a feszültségkeltés.

Vang Ji csütörtökön hangsúlyozta: Kína a továbbiakban is kész támogatni a Salamon-szigeteket a lakossága életkörülményeinek javításában, valamint a 2023-as Csendes-óceáni Játékok sikeres megrendezésében. A jövő évi játékokkal a Salamon-szigetek első alkalommal ad otthont jelentősebb nemzetközi sporteseménynek. A játékokra készült, központi stadion kínai projekt keretében épült fel.

Vang csütörtökön Jeremiah Manelével, a szigetország külügyminiszterével is találkozott. A kínai külügyminiszter hivatali kollégáját arról biztosította, hogy Kína mindig is támogatni fogja a Salamon-szigeteket nemzeti szuverenitása, biztonsága és területi egysége megvédésében. A két fél megállapodott egy, a kínai “Egy övezet, egy út” globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezés égisze alatt folytatott, jelentős projekt megvalósításáról, valamint együttműködésről egyebek mellett a mezőgazdaság, a halászat, a fakitermelés és a járványmegelőzés területein.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑