Cadmus fordítás Cadmus

Kínozzák és zsarolják a menekülteket a líbiai táborokban

2021. 10. 16.

Kínzásokról, szexuális visszaélésről és rokonaik megzsarolásáról számoltak be újságíróknak azok a menedékkérők, akiket a tengerről fordítottak vissza Líbiába – írja az Euronews.

A tanúvallomások egybecsengenek az ENSZ múlt heti jelentésével, amelynek készítői megállapították, hogy a líbiai kormány által fenntartott menekülttáborokban valószínűleg emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el.

“Rosszul bántak velem, kínoztak” – meséli ez a guineai férfi, aki négy évig volt egy líbiai táborban. “Mindezt amiatt, hogy nem tudtam kifizetni a váltságdíjat, amit kértek, de szerencsére idővel ki tudtam fizetni, és kiszabadultam Líbiából és a börtönből.”

“Az őrökben semmi sajnálat nem volt irántunk, fekete emberek iránt” – mondja ez az elefántcsontparti férfi. Úgy gondolták, hogy olyanok vagyunk, akiket úgyis magukra hagytak, és bármit megtehetnek velünk.”

Habár a líbiai partiőrség mintegy 26 ezer Európába tartó menedékkérőt fogott el a tengeren, a hivatalos líbiai befogadóközpontok mindössze hétezer emberrel tudnak elszámolni. Az ENSZ szerint a rossz bánásmód magyarázat lehet a menekültek eltűnésére.

Sok Líbiából elszabadult és Európába érkezett menedékkérő testén látszódnak golyó és kés általi sebek hátukon, lábukon, karjukon és arcukon.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑