Kirgizisztán tiltakozik a Tádzsikisztánnal közös határon történt incidens miatt

Tiltakozó jegyzéket adott át Kirgizisztán Tádzsikisztánnak egy határincidens miatt, amelyben néhány ember megsebesült – közölte szombaton a kirgiz külügyminisztérium.

Május 9-én a kirgiz külügyminisztériumba kérették a tádzsik nagykövetet az előző nap az államhatáron történt incidens miatt, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki amiatt, hogy “kirgiz katonákra és állampolgárokra tádzsik oldalról szándékosan lövéseket adtak le automata fegyverekből, vállról indítható gránátvetőkből és aknavetőkből” – olvasható a tárca közleményében.

A külügyminisztérium adatai szerint “súlyos lőtt sebeket” kapott három kirgiz határőr és egy helyi lakos. A kirgiz fél “aggodalmát fejezte ki a tádzsik katonák és állampolgárok destruktív és provokatív, a kirgiz-tádzsik határ helyzetét megingató lépései miatt.

“Különösen sajnálatos, hogy a tádzsik fél az említett jogellenes akciókat a népek bajtársi egységét, a béke és a nyugalom megőrzését jelképező győzelem ünnepe előtt, és a szent böjti hónap, a ramadán alatt követte el” – áll a közleményben.

Az incidens egy vitatott határszakaszon, a nyugat-kirgizisztáni Kirgiz-Csek település közelében történt. A kirgiz fél állítása szerint tádzsik határőrök nyitottak tüzet kirgiz határőrökre és polgári személyekre. A tádzsik határőrség szerint azonban a szomszéd ország állampolgárai kezdték a konfliktust, és kirgiz határőrök nyitottak tüzet fegyvertelen tádzsik állampolgárokra.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑