Cadmus fordítás Cadmus

Könnygázt vetettek be Bangladesben a rendőrök a tiltakozó textilipari munkások ellen

2023. 11. 08.

Több ezer textilipari munkás tüntetett ismét kedden Bangladesben, néhányan felgyújtottak egy buszt, a rendőrség pedig könnygázzal próbálta feloszlatni a béremelést követelő demonstrálók tömegét.

A Dakkától északra eső Gazipurban mintegy hatezer textilipari dolgozó vonult az utcákra, miután olyan hírek kezdtek terjedni, hogy munkaadóik a követelt összegnek csak kevesebb mint a felével lennének hajlandók növelni a minimálbéreket. A rendőrség szerint az incidenst a közösségi médiában megjelent “téves információk” idézték elő.

A dolgozói megmozdulások hatására a textilipari minimálbér meghatározásában illetékes bizottság – amelyben a gyártókon és a szakszervezeteken kívül bérszakértők is jelen vannak – december elsejétől 12 500 takára (39 ezer forint) emelte a havi minimálbért, ami 56,25 százalékos emelésnek felel meg, de a bangladesi ipari- és ruhaipari dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség (BGIWF) azonnal visszautasította az ajánlatot. a szövetség elnöknője, Kalpona Akter az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a minibálbért legalább 15 ezer takára (56 ezer forint) kellene felemelni.

A béremelési ajánlat bejelentése után több száz tiltakozó textilmunkás jelent meg a főváros, Dakka központjában található munkaügyi minisztérium épületénél azt hangoztatva, hogy a gyártulajdonosok és a kormány is csak a saját érdekeit tartja szem előtt, és továbbra sem akar tudomást venni arról, hogy a dolgozók nem tudnak megélni.

A szektor dolgozóinak fizetését legutóbb öt évvel ezelőtt, 2018 decemberében emelték.

A textilipari munkások eredetileg a havi minimálbérük csaknem háromszoros emelését akarták elérni. Jelenleg egy ruhagyári dolgozó 8300 takát (26 ezer forint) keres havonta, ezt az összeget akarják 23 000 takára (74 ezer forint) növelni. A szakszervezetek azzal érvelnek: a szektort különösen érzékenyen érintette, hogy a múlt év eleje óta a bangladesi fizetőeszköz nagyjából 30 százalékot vesztett az értékéből az amerikai dollárhoz képest, és októberben az infláció majdnem elérte a 10 százalékot.

A Bangladesben működő mintegy 3500 ruhagyár nagyjából 4 millió embernek – többségében nőknek – ad munkát. Az ország éves exportjának túlnyomó részét, mintegy 85 százalékát ruhaipari termékek teszik ki. Kína után Banglades a világ második legnagyobb textilipari exportőre.
Múlt héten 600 ruhagyár bezárt, több üzemet fel is dúltak a béremelést követelő munkások, akik utakat is eltorlaszoltak. Az erőszakos incidensekben legalább két tüntető meghalt.

A nagy ruházati világmárkák – amelyeknek folyamatos beszállítója a bangladesi ruhaipar – kedden nem reagáltak a dolgozói megmozdulásokra, de az októberi tüntetések után úgy nyilatkoztak, “egyetértenek abban, hogy olyan minimálbér emelésére van szükség Bangladesben, amely kellően kompenzálni tudja az iparági dolgozók alapvető szükségleteit és igényeit”.

 

Megosztom:

,
Back to Top ↑