Cadmus fordítás Cadmus

Kövér: Magyarország lehet Irán kapuja Európába

Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Teheránban találkozott Ali Tajebnia iráni gazdasági és pénzügyminiszterrel, Mohamed Javad Zarif külügyminiszterrel és Mohammad-Bager Galibaf teheráni főpolgármesterrel folytatott megbeszéléseket – írja az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Irán mind mérete, mind ipari és mezőgazdasági potenciálja, mind pedig a több mint 2500 éves múltra visszatekintő kereskedelmi hagyományai alapján a közel-keleti és a közép-ázsiai régió meghatározó gazdasági ereje, szénhidrogénkészleteinek köszönhetően pedig az egész világ energiaellátásának egyik fő letéteményese – mondta Kövér László a gazdasági és pénzügyminiszterrel tartott találkozón.

Ezért a házelnök szerint a közel 80 milliós ország piaca sok lehetőséget tartogat a magyar cégeknek. A kereskedelem mellett több magyar nagyvállalat, kis- és középvállalkozások és Magyarországon tevékenykedő nemzetközi cégek is befektethetnek Iránban. Az Eximbank és az iráni Exportfejlesztési Bank között október végén Budapesten aláírt együttműködési szándéknyilatkozat jó alapot teremthet az egymás piacain való megjelenéséhez, a beruházások beindításához. Kövér elmondta, az első közös projekt előkészítése megkezdődött, közös banki finanszírozással, Jázd városában egy hulladék-feldolgozó és szennyvíztisztító üzem épül fel

kover-rouhani-iran

Ezek miatt Magyarország fontos belépő pont lehet Irán számára Európába. A gazdasági együttműködési megállapodás az iráni parlament által néhány napon belül várható ratifikálása megteremti a lehetőséget, hogy a kormányközi gazdasági vegyes bizottság már február elején megtartsa alakuló ülését Budapesten – mondta a házelnök, aki az iráni külügyminiszternek azt mondta, hogy a perzsa ország Magyarországra stabil partnerként tekinthet.

A házelnök és teheráni főpolgármester megbeszélésén felmerültek a gazdasági és kulturális együttműködési lehetőségek. Mohammad-Bager Galibaf mind a vasútépítés és autóbuszgyártás, mind kulturális és turisztikai együttműködés terén komoly lehetőségekkel számol.

Orientalista.hu – (MNO, MTI)

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑