Cadmus fordítás Cadmus

Közel kéttucat terroristák likvidáltak az afgán erők

2021. 02. 10.

Az afgán kormány szerdán közölte, hogy 22 terroristával – köztük 10 külföldivel – végeztek a biztonsági erők az ország keleti részén egy művelet során egy tálib búvóhelyen, ahonnan öngyilkos merényleteket szerveztek.

A műveletet kedden hajtották végre a kelet-afganisztáni Gazni tartomány egyik legveszélyesebb kerületének számító Deh Jakban egy búvóhely ellen, ahol a kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok öngyilkos merénylőket rejtegettek, kiképezték őket, és robbanómellényeket készítettek külföldi terroristák segítségével – tájékoztatott a védelmi minisztérium.

“A művelet során megsemmisült az öngyilkos merénylők rejtekhelye, 22 terroristával, köztük hat arabbal, két pakisztánival és két tádzsikkal végeztek, további hármat letartóztattak” – közölte a tárca. Az őrizetbe vettek között van egy tálib szélsőséges, aki az öngyilkos merénylőket szállította – tették hozzá.

Favvád Amán szóvivő azt mondta: a biztonsági erők önállóan, külföldi csapatok segítsége nélkül hajtották végre a műveletet. A biztonsági erők 16 tonna robbanószert és 16 robbanómellényt semmisítettek meg – tette hozzá.

A tálibok az elmúlt évben hangoztatták, hogy már nem működnek együtt külföldi dzsihadistákkal. A tálibok az Egyesült Államokkal tavaly február 29-én aláírt békemegállapodásban egyebek között vállalták, hogy megszakítják kapcsolataikat külföldi radikális iszlamistákkal, és nem biztosítanak nekik menedéket afgán földön.

Kabul rendszeresen azzal vádolja a tálibokat, hogy kapcsolatot tartanak fenn az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. Az afgán biztonsági erők az al-Kaida több tagjával végeztek 2020-ban.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően az Egyesült Államok és szövetségesei katonailag beavatkoztak Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek.

Az afgán kormány és a tálibok képviselői az Egyesült Államok ösztönzésére hónapok óta tárgyalásokat folytatnak a katari Dohában. A felek ennek ellenére továbbra is hadban állnak egymással Afganisztánban, a tálibok nem hagynak fel a kormányerők elleni támadásokkal.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑