Cadmus fordítás Cadmus

Közeledne Ankarához az Európai Unió

Az Európai Unió vezetői csúcstalálkozón kívánják fogadni Recep Tayyip Erdogan török elnököt. A Die Welt című német lap szerint a magas szintű megbeszélések helyszíne Brüsszel vagy Szófia lehet, mivel jelenleg Bulgária az EU soros elnöke.

A beszámoló szerint az Uniót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök képviseli majd. A legutóbbi ilyen szintű találkozót még tavaly májusban, a NATO brüsszeli csúcstalálkozójának margóján rendezték meg.

Brüsszel láthatóan arra törekszik, hogy elsimítsa a feszültségeket Ankarával, ezért kevesebb szót ejt a sorozatos török jogsértésekről. Berlinnek is fontos a jó viszony, hiszen az országgal szűk két éve kötött megállapodás óta jóval kevesebb menekült kért letelepedési engedélyt Németországban.

Törökország is próbál közeledni az EU-hoz, január elején Erdogan Emmanuel Macron francia elnök vendége volt. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig a közelmúltban többször hangsúlyozta: nincsenek konfliktusaik Berlinnel.

Brüsszeli diplomáciai források ugyanakkor azt is elmondták, a megbeszéléseken nem lesz téma Ankara uniós integrációja.

Orientalista.hu – Népszava

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑