Cadmus fordítás Cadmus

Külügyminiszterekkel tárgyalt az afganisztáni tálibok vezetője

2020. 03. 01.

Több külügyminiszterrel és magas rangú diplomatával tárgyalt Abdul Gáni Baradar tálib molla, az afganisztáni tálibok politikai vezetője néhány órával az amerikai-tálib békemegállapodás aláírása után – tudatta az iszlamista csoport vasárnap közleményben.

Baradar a török, az üzbég és a norvég külügyminiszterrel, valamint orosz, indonéz és más szomszédos országbeli magas rangú diplomatákkal találkozott Dohában.

A tálib mozgalom szerint ezzel a lépésükkel is nemzetközi legitimitásukat akarják biztosítani. A külföldi politikusok a tárgyalásokon jelezték, hogy elkötelezettek Afganisztán újjáépítése mellett, és történelmi jelentőségűnek nevezték a békemegállapodást – állt a tálibok közleményében.

Az Egyesült Államok Dohában írta alá szombaton a megállapodást a tálibokkal, melynek értelmében az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma 3-4 hónapon belül 13 ezerről 8,6 ezerre csökken, a kontingens többi katonáját pedig 14 hónapon belül kivonják Afganisztánból, feltéve, ha a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek.

A biztonsági garanciákon túl az amerikaiak ígéretet kaptak a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑