Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva még nem kapta meg Dél-Afrika rendezési javaslatait

2023. 05. 18.

Oroszország kész fontolóra venni az ukrajnai rendezéről Dél-Afrikától érkező rendezési javaslatokat, de papíron eddig még semmit nem kapott meg ezekből – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán Moszkvában.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő kedden jelentette be, hogy telefonon beszélt az ukrán és az orosz elnökkel, és hogy mind Volodimir Zelenszkij, mind Vlagyimir Putyin beleegyezett abba, hogy fogadja afrikai országok egy küldöttségét a konfliktus békés rendezése érdekében.

Ramaphosa szerint a Dél-afrikai Köztársaság mellett Zambia, Szenegál, Kongó, Uganda és Egyiptom elnöke is részt vett a kezdeményezés kidolgozásában, amelyről António Guterres ENSZ-főtitkár és az Afrikai Unió hivatala is tájékoztatást kapott.

Lavrov szerdán újságíróknak az orosz fővárosban elmondta, hogy Moszkva kész mérlegelni az afrikai és latin-amerikai országok rendezési javaslatait.

“De eddig, ellentétben kínai szomszédainkkal, sem a braziloktól, sem az afrikaiaktól nem láttunk semmit papíron” – mondta Lavrov.
Mindazonáltal szerdán Moszkvába érkezett egy dél-afrikai katonai küldöttség Lawrence Mbatha altábornagy, az ország szárazföldi erőinek parancsnoka vezetésével.

A vendég a Kreml falánál, a Sándor kertben orosz hivatali kollégájával, Oleg Szaljukov hadseregtábornokkal együtt megkoszorúzta az Ismeretlen katona sírját.

Az orosz védelmi tárca szerint a felek a két ország fegyveres erői harckészültségének javítását és az együttműködés fokozását célzó tervekről tárgyaltak.

Megállapodtak abban, hogy erősítik a szárazföldi erők közötti együttműködést. A látogatáson a dél-afrikai delegáció felkeres majd orosz katonai kiképző létesítményeket és a hadiipari vállalatokat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑