Cadmus fordítás Cadmus

Légicsapás érte az egyik adatközpontot, napok óta alig van internet Jemenben

2022. 01. 24.

A jemeni Hodeida található az a központ, amely a tenger alatti kábelek segítségével az ország jelentős részét internetkapcsolattal látja el – írta meg a HVG.

Vasárnap már a harmadik nap telt el úgy, hogy Jemen jelentős részén nem volt internet. A Reuters azt írja, azóta tart a kimaradás, hogy az ország nemrég az elmúlt évek legsúlyosabb légi csapását szenvedte el. Mindennek előzménye, hogy január 17-én halálos terrortámadás történt az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabi repülőtere közelében, amelyért a jemeni húszi lázadók vállalták a felelősséget.

A válaszcsapásban nemcsak a fővárost, Szanaát vette célba, hanem a Vörös-tenger partján fekvő El-Hudajdát is. Ez az a pont, ahol a tenger fenekén futó adatkábelek segítségével Jemen csatlakozik a világhálóhoz. Emiatt például pénzt sem tudnak küldeni egymásnak az emberek.

Jement egy hét éve tartó konfliktus osztja két részre: az egyiket egy nemzetközileg is elismert kormány vezeti – ennek székhelye a déli város, Áden –, a másikat az Iránhoz kötődő jemeni húszi lázadók irányítják.

A kormány vasárnap azt közölte, hogy kész összekötni az irányítása alatt álló területeket az Ádenben található másik csomóponttal. A városban még van némi internetkapcsolat.

Hogy mikorra javíthatják ki a károkat Hodeidaban, egyelőre nem tudni. A helyiek jelenleg a televízióra támaszkodva igyekeznek a legfrissebb hírekhez hozzájutni.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑