Lejjebb szállította a parlamenti bejutási küszöböt a kirgiz törvényhozás

A jelenlegi 7 százalékról 3 százalékra szállította lejjebb a parlamenti bejutási küszöböt a kirgiz törvényhozás csütörtökön.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a kirgiz képviselők emellett felfüggesztették azt a törvényi rendelkezést, amely eddig lehetővé tette a választópolgároknak, hogy a lakhelyük szerinti választókerületen kívül is leadhassák voksukat. Emellett csökkentették az egyes pártok által fizetendő választási letét összegét is ötmillió szomról (mintegy 19 millió forint) egymillió szomra (körülbelül 4 millió forint).

A törvényhozás 120 képviselőjéből 83-an szavaztak a változtatásokra.
A parlament emellett az eredetileg december 20-ra kitűzött választások elhalasztásáról döntött, hogy előtte el lehessen fogadni a Szadir Zsaparov nemrég megválasztott miniszterelnök által szorgalmazott alkotmányos reformokat.

A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott. A választáson az államfőhöz közeli pártok kerültek be a törvényhozásba, a magas, 7 százalékos parlamenti küszöböt több kisebb ellenzéki párt nem tudta átlépni. Tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a tüntetők kormányzati épületeket is elfoglaltak. A megmozdulások résztvevői az állítólagos szavazatvásárlás mellett kifogásolták a magas parlamenti küszöböt és a választási letét összegét is.

Szooronbaj Dzsejenbekov államfő múlt csütörtökön a tüntetések nyomására lemondott hivataláról. Ideiglenes jelleggel Szadir Zsaparov miniszterelnök vette át az államfői teendőket. A kirgiz választási bizottság a tömeges tüntetések hatására már korábban érvénytelenítette az októberi voksolás eredményét.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑