2017. 05. 29.

Letartóztatthatják azt a török kosarast aki beszólt Erdogannak

Letartóztatási parancsot adtak ki a hatóságok Törökországban Enes Kanter kosárlabda sztár ellen, aki jelenleg Amerikában az Oklahoma City Thunder csapatában játszik.

Május 20-án a román hatóságok egy rövid időre őrizetbe vették Kantert, amikor értesültek arról, hogy Törökország megfosztotta a kosárlabdázót útlevelétől és letartóztatási parancsot adott ki ellene. Aztán hagyták tovább utazni Kantert Amerikába, miután a sztár tisztázta:legális munkavállaló az Egyesült Államokban.

Hazatérve Twitteren üzent Erdogan elnöknek és támogatóinak: nem kaphattok el, én viszont köphetek rátok.

Miért akarják a török hatóságok letartóztatni a kosárlabdázót? Mert a híres török prédikátor, Fetullah Gülen híve. Erdogan elnök szerint ő állt a tavalyi puccskísérlet mögött. Ezért kérte Washingtontól a prédikátor kiadatását. Fetullah Gülen 1999 óta az Egyesült Államokban él. Az ottani törökök között igen népszerű. Tagadja, hogy ő állt volna a tavalyi puccskísérlet mögött. Az USA bizonyítékokat vár Törökországtól arra, hogy valóban a prédikátor állt volna a puccskísérlet mögött.

Erdogan elnök nemrég Washingtonban járt, ahol Trump elnökkel megvitatta a két szövetséges állam meglehetősen viharos kapcsolatait. Miközben ők tárgyaltak, a török nagykövetség biztonsági emberei agyba-főbe verték azokat a tüntetőket, akik békésen tiltakoztak Erdogan látogatása ellen Washingtonban. Ezt követően a külügybe kérették Törökország nagykövetét, és közölték vele:ilyesmi az USA-ban nem szokás.

Mindettől függetlenül az Egyesült Államoknak nagy szüksége van Törökországra, hiszen a meglehetősen kaotikus közel-keleti helyzetben a térség legerősebb hadseregét jelentik. Erdogan elnök az áprilisi népszavazást követően olyan autokratikus rendszert épít ki, melyet az EU gyakran bírál. Az USA csendesebb e téren, mert Trump politikai vonala az, hogy csak akkor avatkoznak be egy másik állam ügyeibe, ha azt Amerika érdekei megkövetelik.

Orientalista.hu – HVG

, , ,
Back to Top ↑