Cadmus fordítás Cadmus

Libanon és Izrael újrakezdte a közvetett tárgyalásokat a tengeri határokról

2021. 05. 05.

Libanon és Izrael kedden újrakezdte a közvetett tárgyalásokat az országokat a tengeren elválasztó demarkációs vonalról – számolt be a libanoni hírügynökség (ANI).

Az egyeztetések helyi idő szerint 10 órakor kezdődtek a libanoni-izraeli határnál található Rász an-Nakúrában az ENSZ égisze alatt és az Egyesült Államok közvetítésével. A korábbi tárgyalásokat is ezen a településen tartották. A felek öt órán át tanácskoztak titokban, zárt ajtók mögött.

A libanoni hírügynökség tájékoztatása szerint a tárgyaláson a libanoni fél ragaszkodott jogaihoz a Földközi-tengeren.

Egy, a libanoni elnöki hivatalhoz köthető forrás szerint a megbeszélések ott folytatódtak, ahol korábban abbamaradtak. A felek között továbbra sincs egyetértés, mert egyikük sem fogadja el a másik javaslatát.

“Meglátjuk, hogy mit ajánl a közvetítő a közös nevező kialakítása érdekében” – tette hozzá a névtelenül nyilatkozó forrás.

Michel Aun libanoni államfő hétfőn megerősítette a tengeri határok korrekciójának szükségességét.

Libanon április elején jelentette be, hogy Izraellel fennálló tengeri határvitájában 1430 négyzetkilométerrel “megtoldotta” korábbi 860 négyzetkilométeres területi igényét. Az új igények érintik a Karish földgázmezőt.

Izraelnek és Libanonnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai, és technikailag háborúban állnak egymással. Mindketten igényt tartanak egy mintegy 860 négyzetkilométeres földközi-tengeri területre, mint saját kizárólagos gazdasági övezetre. Mindketten új földgázmezők feltárását és fejlesztését remélik a Földközi-tengeren az elmúlt évek felfedezései nyomán.

Az Egyesült Államok közvetítő tevékenysége révén tavaly októberben sikerült közös asztalhoz ültetni a feleket, de novemberben zátonyra futottak a tárgyalások. Az áprilisi bejelentés nyomán tovább fokozódott a feszültség a két szomszédos ország között.

Libanon tavaly az év elején már megkezdte a tengeri fúrásokat, és reméli, hogy a következő időszakban elindíthatja a földgázkincs feltárását is a vitatott területeken. Izrael egy másik tengeri helyszínen már földgázt termel ki, ezzel elegendő gázt biztosítva a hazai fogyasztáshoz, valamint jut belőle egyiptomi és jordániai exportra is.

A súlyos gazdasági válságban lévő Libanon különösen érdekelt a tengeri energiaforrások fejlesztésében. Bejrút abban bízik, hogy a területi vizei alatt található kőolaj- és földgázkincs feltárása segíti majd egyre mélyülő súlyos gazdasági válságának leküzdését, valamint a hatalmas, a hazai összterméke (GDP) 170 százalékát kitevő államadósságának visszafizetését.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑