Cadmus fordítás Cadmus

Lukasenka megerősítette, hogy Prigozsin megérkezett Fehéroroszországba

2023. 06. 27.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat vezetője kedden megérkezett Fehéroroszországba.

Lukasenka, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett, közölte, hogy biztosították azokat a biztonsági garanciákat, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök ígért a lázadás vezetőjének.

“Igen, valóban ma már Fehéroroszországban van (Prigozsin)” – mondta a fehérorosz vezető.

A Pul pervogo Telegram-csatorna szerint Lukasenka egyben felidézte a lázadás idején történteket, amikor felvette a kapcsolatot Prigozsinnal. “Az első fél órában káromkodással zajlott a beszélgetés. Kizárólag. A káromkodások száma tízszer több volt, mint rendes esetben. Persze bocsánatot kért, majd káromkodásokkal kezdte elmondani nekem, mi történt” – ismertette.

Lukasenka fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Wagner-csapatok által elfoglalt Rosztov-na-Donu városában nem esett bántódása senkinek.
Beszámolt arról is, hogy a telefonbeszélgetés során elmondta Prigozsinnak, hogy kész Moszkva védelmére kelni, mint 1941-ben.

“Egy dandár fel van készítve, hogy Moszkva alá induljon. És mint 1941-ben… megvédjük Moszkvát” – hangoztatta. Hozzáfűzte, hogy figyelmeztette Prigozsint: “már félúton el fogják taposni, mint egy bolhát”.

Lukasenka közölte, hogy kezességet vállalt a telefonbeszélgetés során Prigozsin biztonságáért és erői áttelepítéséért.
A Wagner-csapatok fehéroroszországi átköltözése kapcsán Lukasenka arról beszélt, hogy egyetért védelmi minisztere helyzetértékelésével, miszerint “egy ilyen alakulat jól jönne a hadseregnek”.

Mint mondta, a Wagner-csoportnak egy elhagyatott katonai körletet ajánlott fel, ahol berendezkedhetnek.

Lukasenka szót ejtett a Fehéroroszország területére áthelyezendő orosz atomfegyverekről is. Mint mondta, ezek nagy részét már átszállították. Hangsúlyozta, hogy a fegyverek kezelését orosz katonák látják el, mivel saját csapatainak nincs ebben gyakorlata.

“A fegyverek őrzéséért személyes felelősséget elsősorban én viselek” – szögezte le a fehérorosz elnök. Egyben kijelentette, hogy a Wagner-erőknek semmilyen szerepük nem lesz ezen fegyverzet őrzésében.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑