Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2023. 08. 09.

Prigozsin a nigeri puccsistáknak: Hívjanak minket! Mi mindig a jók és az igazság oldalán állunk

2023. 08. 09.

Versenyfutás kezdődött a Száhel-övezetben: Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelmeztetett, az orosz zsoldoscsoport kihasználja a nigeri instabilitást. A Wagnerhez kötődő Telegram-csatorna, a Grey Zone pedig azt közölte hétfőn, hogy mintegy 1500 harcosát nemrég Afrikába küldték – írta meg a Napi.hu.

Az afrikai Nigert egy junta irányítja, miután Mohamed Bazoum elnököt közel két héttel ezelőtt megbuktatták. Egyes feltételezések szerint a puccsista vezetők segítséget kértek az orosz Wagner zsoldoscsoporttól, amelyről köztudott, hogy jelen van a szomszédos Maliban.

Az amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett a BBC Focus on Africa című műsorában, hogy minden egyes helyet, ahová ez a Wagner-csoport eljutott, halál, pusztítás és kizsákmányolás követte

Antony Blinken hozzátette, hogy nem gondolja, hogy Oroszország vagy a Wagner kezdeményezte volna a nigeri puccsot. Az Egyesült Államok azonban aggódik amiatt, hogy a csoport esetleg megnyilvánul a Száhel-övezet egyes részein.

Úgy gondolom, hogy ami Nigerben történt, és ami továbbra is történik, azt nem Oroszország vagy a Wagner kezdeményezte, de… megpróbálták kihasználni… A bizonytalanság nem csökkent, hanem nőtt – mondta Blinken. Hozzátette, hogy „megismétlődött az, ami más országokban történt, ahol csak rossz dolgokat hoztak magukkal”.

Amerikai és francia érdekek

Az Egyesült Államok és Franciaország egyaránt katonai támaszpontokat működtet Nigerben a tágabb régióban működő dzsihadista csoportok elleni műveletek részeként. Niger lett a francia csapatok fő bázisa, miután felszólították őket, hogy hagyják el Malit, egy korábbi, ottani katonai puccsot követően.

Wagner vélhetően több ezer harcossal rendelkezik olyan országokban, mint a Közép-afrikai Köztársaság (Közép-afrikai Köztársaság) és Mali, ahol jövedelmező üzleti érdekeltségei vannak, és ezzel a zsoldosok Oroszország diplomáciai és gazdasági kapcsolatait is erősítik Afrikában.

Felmerült, hogy a nigeri hadsereg már segítséget kért Wagnertől, mivel az országnak szembe kell néznie a katonai beavatkozás lehetőségével.

Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn “nehéz és őszinte” megbeszélést folytatott a puccsista vezetőkkel, akik szerinte megértették a zsoldosokkal történő együttműködés kockázatait.

A puccsisták és regionális szövetségeseik nyílt meghívásával az egész középső Száhel-övezet orosz befolyás alá kerülhet a Wagner-csoporton keresztül, amelynek brutális terrorizmusa Ukrajnában már teljes mértékben megmutatkozott
– írta a megdöntött nigeri elnök, Mohamed Bazoum a Washington Postban múlt héten megjelent véleménycikkében.

Egyelőre nem világos, hogy a Wagner-csoport harcosai bejutottak-e Nigerbe, de a Wagnerhez kötődő prominens Telegram-csatorna, a Grey Zone hétfőn közölte, hogy mintegy 1500 harcosát nemrég Afrikába küldték.

Azt nem részletezték, hogy a kontinensen hová telepítették őket.

Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin kedden a Telegramra feltöltött hangüzenetében felszólította a juntát, hogy

Hívjanak minket! Mi mindig a jók oldalán állunk, az igazság oldalán, és azok oldalán, akik a szuverenitásukért és népük jogaiért harcolnak

– fogalmazott Prigozsin, aki június 24-én még Moszkva ellen irányította mindenre elszánt katonáit.

Oroszbarát érzelmek

Niger egykori francia gyarmat, és a puccs Franciaország-ellenes és oroszbarát érzelmek hullámához vezetett az országban. Hasonlóan a szomszédos Maliban és Burkina Fasóban tapasztaltakhoz, amelyek mindketten Moszkva felé fordultak a saját puccsuk óta. E két afrikai ország küldöttséget küldött Niameybe, Niger fővárosába, hogy biztosítsa a puccsistákat, hogy szükség esetén védelmükre kelnek a többi nyugat-afrikai országgal és azok nyugati szövetségeseivel szemben.

Szeretném emlékeztetni önöket, hogy Burkina Faso, Mali és Niger több mint 10 éve foglalkozik a NATO líbiai veszélyes kalandjának negatív… következményeivel – mondta Abdoulaye Maiga mali kormányszóvivő a látogatás során.

Közben a nigeri junta megtagadta a nyugat-afrikai regionális blokk, az Ecowas, az Afrikai Unió és az ENSZ képviselőiből álló küldöttség fogadását, amely kedden érkezett volna a fővárosba, Niameybe. Az AFP által kedden látott levélben a puccsista vezetők azt írták, hogy a csoport biztonságát nem lehet garantálni az Ecowas által bevezetett szankciók miatti esetleges, dühös lakossági fogadtatás miatt.

Az Ecowas vasárnapig adott határidőt a nigériai puccsistáknak, hogy lemondjanak és visszahelyezzék Bazoum elnököt, és most csütörtökön találkoznak, hogy eldöntsék, hogyan tovább.

A nigériai junta közben az ország korábbi pénzügyminiszterét, Ali Mahaman Lamine Zeine-t nevezte ki az ország új miniszterelnökévé a puccsot követően. Az új kormányfő Mahamadou Ouhoumoudou-t váltja, aki a puccs idején Európában tartózkodott.

Napi.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑