Cadmus fordítás Cadmus

Lukasenka: nincs Fehéroroszországban Jevgenyij Prigozsin, a zsoldossereg vezetője

2023. 07. 06.

Nincs Fehéroroszországban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője – jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Minszkben külföldi és fehérorosz újságírókkal tartott találkozóján.

A csütörtöki jelentések szerint Lukasenka azt mondta: “Miért kérdezik tőlem, hogy hol van ma a Wagner katonai magáncég és a cég vezetője? Ez egy orosz cég. (…)Ezért a kérdés nyilvánvalóan nem nekem szól.” Hozzátette: “Ami Jevgenyij Prigozsint illeti, ő Szentpéterváron van. Hol volt ma reggel? Talán Moszkvába ment, vagy máshová. De nincs Fehéroroszországban.”

“Tudomásom szerint a Wagner-katonák, akik kiváló harcosok, a táborukban tartózkodnak. Az állandó táboraikban, ahol a frontról való visszavonulásuk után voltak gyógyulás, orvosi kezelés céljából. Ez egy ilyen háborúban rendszeres rotáció. Bahmut után a táboraikba vitték őket, és ma is ott vannak” – tette hozzá a BelTA fehérorosz hírügynökség közlése szerint.

Prigozsin zsoldosai a felkelés előtt az orosz erők oldalán harcoltak Ukrajnában. A fegyveresek a júniusi lázadás során gyorsan elözönlötték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városát, és elfoglalták az ottani katonai parancsnokságot, mielőtt az orosz főváros felé vonultak volna, hogy eltávolítsák az orosz védelmi minisztert és a vezérkari főnököt.

Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy csapatai 200 kilométerre megközelítették Moszkvát, amikor a Lukasenka által közvetített megállapodásnak megfelelően a zsoldosvezér parancsot adott az előrenyomulás megállítására. Lukasenka közvetített a Wagner június 24-i zendülésével kapcsolatos egyezség elérésében, amelyben a zsoldoshadsereg vezetője biztonsági garanciákat kapott saját maga és katonái számára, valamint engedélyt arra, hogy Fehéroroszországba vonuljon.

Lukasenka nyilatkozata azt követően jelent meg, hogy orosz médiajelentések szerint Prigozsint Szentpéterváron, Oroszország második legnagyobb városában látták.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑