Megállapodás született arról, hol ülésezzen a líbiai törvényhozás

A megosztott líbiai parlament képviselői megállapodtak abban, hogy az északnyugati Gadámesz városában fognak összeülni egy első hivatalos ülésre – közölték a marokkói Tangerben zajló négynapos megbeszélés résztvevői szombaton közzétett zárónyilatkozatukban.

A mintegy 180 képviselőből 123 támogatta, hogy az együttes ülést a tunéziai és algériai határhoz közeli városban tartsák meg, és minden szükséges lépést megtegyenek a líbiai képviselőház újraegyesítése érdekében. A zárónyilatkozat azonban nem tett említést időpontról.

A tangeri megbeszéléseken részt vevő tárgyalódelegáció elkötelezte magát az elnök- és parlamenti választások megtartása mellett. A líbiai konfliktus szemben álló felei között az ENSZ égisze alatt folytatott béketárgyalások Tuniszban tartott első fordulóján megállapodás született arról, hogy a voksolást 2021. december 24-én rendezik.

Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően az észak-afrikai ország káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Keleti és déli területeit Halífa Haftar tábornok tartja hatalmában, Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek pártfogását élvezve, az Agila Száleh házelnök vezette tobruki parlamentre támaszkodva, míg a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök irányította nemzetközileg elismert és Törökország katonai támogatását élvező egységkormány székhelye Tripoliban található.

Az ország korábbi törvényhozása, a Nemzeti Kongresszus, amely Tripoliban működött, 2016-ban oszlott fel.

Képviselői nagyobb részben a Hálid al-Misri vezette, a nemzeti egységkormánnyal “társbérletben” az országot irányító Legfelsőbb Államtanácshoz csatlakoztak, egy részük viszont a Tobrukban megalakult parlament soraiban folytatta tevékenységét.

A rivális testületek képviselői évek óta első alkalommal találkoztak egymással Tangerben.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑