Cadmus fordítás Cadmus

Meghalt egy bebörtönzött jogvédő Kirgizisztánban

2020. 07. 26.

Meghalt egy Kirgizisztánban bebörtönzött ismert ellenzéki jogvédő, Azimjon Aszkarov – közölte ügyvédje szombaton.

Az üzbég származású, 69 éves férfi halálának pontos körülményei egyelőre nem világosak.

Annyit tudni, hogy súlyos tüdőgyulladás tüneteivel pénteken szállították kórházba. Aszkarov egy biskeki börtönben töltötte életfogytiglani szabadságvesztését.

A halál pontos oka még nem ismert, nem tudni, hogy van-e köze a koronavírus-járványhoz.

A halálhírt megerősítve a kirgiz hatóságok közölték, hogy Aszkarov szívbetegségben és más krónikus betegségekben is szenvedett, és nemrégiben elutasította, hogy oxigénnel kezeljék.

Kirgizisztánban 2010 júniusában törtek ki etnikai zavargások, a kirgiz többség és az üzbég kisebbség között. Legalább négyszáz ember életét vesztette.

Megfigyelők szerint az üzbég kisebbség volt a célpontja az erőszakos megmozdulásoknak, amelyekben a hadsereg egységei is részt vettek.

Aszkarovot, aki a Levegő nevű emberjogi szervezet alapítója és egyben vezetője volt, azzal vádolta az ügyészség, hogy etnikumközi erőszakot szított Bazar-Kurganban, részt vett a tömeges rendzavarásokban és azokat szervezte. A 2010 őszén meghozott súlyos ítélet nemzetközi felháborodást váltott ki, mivel sokak szerint hamis vádakkal illették Aszkarovot.

Az amerikai külügyminisztérium 2014-ben emberi jogi kitüntetésben részesítette Aszkarovot, elismerve a kirgizek és az üzbégek békés egymás mellett élésének érdekében végzett munkáját.

A több mint hatmillió lakost számláló közép-ázsiai köztársaság koronavírus-járvány által leginkább sújtott országai közé tartozik a régióban. Szombatig több mint 32 ezer igazolt fertőzöttről és 1249 halottról adtak számot a hatóságok.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑