Cadmus fordítás Cadmus

Megölték a tálibok egyik befolyásos vallási vezetőjét

2022. 08. 16.

Életét vesztette Rahimullah Hakkáni sejk, az afganisztáni tálibok egyik befolyásos vallási vezetője egy kabuli merényletben – erősítette meg csütörtökön Abdul Rahmán, a radikális iszlamisták hírszerzésének fővárosi régióért felelős részlegének vezetője.

A Reuters hírügynökség mindemellett úgy értesült a dél-ázsiai országban hatalomra került szélsőségesek köreiből, hogy a támadást egy vallási rendezvényen követte el egy amputált lábú férfi, aki a robbanóanyagot a műlábában rejtette el.

Bilál Karími, a tálibok helyettes szóvivője anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna mindössze annyit közölt, hogy Hakkánit “az ellenség brutális támadásában” ölték meg.

A tálibok vizsgálatot indítottak az ügyben. Időközben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett elkövetőként a Telegramon.

A radikálisok egy éve vették át ismét a hatalmat Afganisztánban az Egyesült Államok és szövetségesei csapatkivonása nyomán. Azóta halálos áldozatokkal járó számos terrorcselekmény történt az országban.

A merényletek jelentős részének elkövetőjeként az Iszlám Állam reklámozta magát. Szakértők attól tartanak, hogy a tálibok és más szélsőséges szervezetek közötti rivalizálás újabb erőszakhullámhoz vezet.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑