Cadmus fordítás Cadmus

Megtámadtak egy bejrúti bankot a libanoni tüntetők

2023. 05. 11.

Több tucat libanoni tüntető támadta meg egy bejrúti bank épületét a közel-keleti országban egyre mélyülő gazdasági válság és a helyi valuta dollárral szembeni leértékelődése miatt kialakult tüntetés során kedden.

A tüntetők először betörték az ország legnagyobb bankjának (Audi Bank) ablakait majd gumiabroncsokat égettek és lezártak bizonyos fővárosi útszakaszokat, hogy ezáltal is szót emeljenek a számlatulajdonosok pénzfelvételi lehetőségeinek korlátozása ellen.

“Az Audi és a hozzá hasonló bankok ellopják a pénzünket és lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy visszaszerezzük tőlük, ami jogszerűen minket illet meg” – kiabálta az egyik tüntető a demonstráción.

Szemtanúk szerint a bank biztonsági szolgálatának emberei támadtak a tüntetőkre megelőzendő, hogy megrongálják a kihelyezett pénzautomatákat. A tüntetők továbbá a libanoni miniszterelnök, Nadzsib Míkáti szigorúan őrzött, Bejrút belvárosában lévő lakhelyére is megpróbáltak betörni.

A libanoni bankok 2019 óta az egyre súlyosbodó gazdasági válság miatt nagyon szigorú pénzfelvételi korlátozásokat vezettek be. A korlátozások értelmében sok számlatulajdonos megtakarításait befagyasztották, aminek következtében legtöbbjük a mai napig a megélhetésért küzd. A legtöbb libanoni számlatulajdonos amerikai dollárban tartja megtakarításait.

A bank elmondása szerint nem áll rendelkezésükre olyan mennyiségű készpénz, hogy mindenkinek ki tudják fizetni a bankban tárolt összegeket.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑