Megugrott a tőzsdén az olajár

Nagyot emelkedett a határidős olajkontraktusok ára csütörtökön, amelyet egyik részről az indikált, hogy Szaúd-Arábia az áremelés mellett döntött, másik részről pedig Kínában megnőtt az olaj kereslete áprilisban a korábbi hónapokhoz képest.

Emelkedik az olaj ára a csütörtöki kereskedésben, miután Szaúd-Arábia, az OPEC legbefolyásosabb tagja megemeli júniusra az olajárakat, a Bloomberg TV szerint. A szaúdiak az árháború kezdete óta most először döntöttek az áremelés mellett, a Saudi Aramco az Arab Light típusú olaj árát hordónként 1,4 dollárral emeli meg az ázsiai vevőknek.

Eközben Kína olajimportja a márciusi 9,69 millió hordóról áprilisban 10,42 millió hordóra nőtt, a Reuters adatai szerint. A világ második legnagyobb gazdaságának és a legnagyobb olajimportőrnek számító Kína importja az összes terméket tekintve egyébként 14,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, viszont az export váratlanul 3,5 százalékkal nőtt.

HOGY A SZAÚDIAK AZ ÁREMELÉS MELLETT DÖNTÖTTEK, AZ ANNAK A JELE LEHET, HOGY A KERESLET VISSZAPATTANÁSÁT LÁTJÁK KÍNÁBAN.

Az adatok kombinálva a világ olajkitermelőinek kitermelésvágásával és a gazdaság fokozatos helyreállásával kapcsolatos reményekkel elegendőnek bizonyulhatnak, hogy emelkedjenek, és magasabban is maradjanak az olajárak.

Mindemellett az EIA szerdán arról számolt be, hogy az amerikai olajkészletek a május 1-re végződő héten ismét 4,6 millió hordóval nőttek, ami már 15 hetes egymás követő emelkedést jelent, viszont az érték alacsonyabb volt, mint S&P 500 Global Platts által megkérdezett elemzők által várt 7,1 millió hordós előrejelzés. Mindezek mellett az USA-Kína között húzódó feszültség is enyhülni látszik, ami szintén kedvező lehet az fekete aranynak.

Portfolio.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑