Cadmus fordítás Cadmus

Mianmari lázadók: ellenőrzésünk alá került egy kikötőváros

2024. 01. 15.

A Mianmart irányító katonai juntával szemben álló lázadószövetség egyik tagszervezete átvette az irányítást a délkelet-ázsiai ország Indiával és Bangladessel közös határán fekvő Paletva város felett – tudatta az Arakáni Hadsereg (AA).

A bejelentés szerint a Kaladan folyó mentén fekvő, a szomszédos országokkal folytatott kereskedelem lebonyolításában kulcsfontosságú kikötőváros térségében ezentúl a lázadócsoport erői felelnek a közigazgatási és a rendfenntartási feladatok ellátásáért. A határszakasz stabilitásával kapcsolatos kérdésekben pedig “a lehető leghatékonyabb együttműködésre” törekszenek Indiával és Bangladessel – fűzte hozzá a szervezet szóvivője vasárnap este a Reuters hírügynökség szerint.

Az Arakáni Hadsereg az után foglalta el a kikötővárost, hogy a Három Testvér lázadószövetség szerint a junta erői megszegték a kínai közvetítéssel múlt pénteken kötött tűzszüneti megállapodást, és támadásokat indított az északi San államban.

Korábban, január 8-án a Kínához közel fekvő, északkelet-mainmari Laukkai, Kokang régió székhelye került a Három Testvér szövetség egy másik tagszervezete, a Mianmari Nemzeti Demokratikus Szövetségi Hadsereg (MNDAA) ellenőrzése alá.

A Három Testvér lázadószövetség – amelynek egyik tagszervezete az AA, a másik kettő az MNDAA és Ta’ang Nemzeti Felszabadító Hadsereg (TNLA) – október 27-én nagy offenzívát indított a hadsereg ellen.

Különösen heves harcok dúlnak San állam területén, amely hírhedt kábítószer-kereskedelméről és szerencsejáték-iparáról. A lázadószövetség saját közlése szerint eddig katonai támaszpontok százait és több várost is elfoglalt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑