Mozgáskorlátozást vezettek be Irán több városában

Mozgáskorlátozást vezettek be Irán öt városában, miután a közel-keleti országban ismét rekordot döntött a naponta feljegyzett koronavírus-fertőzöttek és a fertőzésből eredő halálesetek száma.

Az iráni egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 4830 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 279 halálesetet jegyeztek fel, amely számok a legnagyobbak a járvány februári kezdete óta. Iránban eddig a fertőzésből eredő több mint 29 ezer halálesetet és több mint félmillió fertőzöttet regisztráltak.

Szaíd Namaki egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a járvány újabb hulláma az ország különböző részeire kiterjedt, és az elvégzett tanulmányok kimutatták, hogy a vírus mutációkon esett át, valamint felgyorsult a terjedése.

Az IRNA iráni hírügynökség beszámolója szerint Namaki közölte, hogy mindezek miatt a hatóságok kénytelenek voltak korlátozásokat bevezetni, és büntetőintézkedéseket alkalmaznak azok megsértőivel szemben.

A mozgást és utazást korlátozó újabb intézkedések azokra a városokra vonatkoznak, ahol a vírus gyorsan terjed, ezek a városok a főváros, Teherán, valamint Karadzs, Mashad, Iszfahán és Urmia.

A tárcavezető közölte, hogy a korlátozásokat a következő két napban alkalmazzák, elkerülendő, hogy ezeknek a tartományoknak a lakosai más térségekbe utazzanak.

Az iráni hatóságok a múlt szombaton kötelező maszkviselésre kötelezték a lakosokat Teherán utcáin, és azt tervezik, hogy kiterjesztik az intézkedést további tartományokra.

Mínú Mohraz, a koronavírus-járvány elleni fellépésért felelős iráni bizottság tagja elmondta, hogy a helyzet olyan súlyos, hogy nincsen szabad hely a kórházakban, és meredeken megnőtt a súlyos állapotban lévő páciensek száma.

Iradzs Harirdzsi egészségügyi miniszterhelyettes az állami televíziónak adott interjúban a koronavírus-fertőzésből eredő, eddig feljegyzett halálesetekkel kapcsolatban elismerte, hogy a valós szám akár a kétszerese is lehet a hivatalosan feljegyzetteknek.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑