Nagyobb autóipari szerepet akar magának Marokkó

Az észak-afrikai ország 26 autóipari projekthez írt alá megállapodásokat. Ezek közül a legtöbb a Renault-val és a PSA-val történt, az ország jó pozíciót akar magának kiépíteni nemzetközi szinten is a szektorban.

A szerződések hat megállapodást foglalnak magukba a Renault-val, egy ipari ökoszisztémát terjesztve ki, mely lehetővé teszi az autógyártónak, hogy 55 százalékkal növeljék az autóalkatrészekek beszállítást.

A francia autógyártó a nyugat-marokkói Tangiers városban rendelkezik egy nagy gyárral, melyet 2012-ben nyitottak meg, ezen kívül Casablancán tart fent egy régebbi összeszerelő üzemet is.

További 13 új projekt egy gyártóközpont létrehozásának tervébe épül be, ezek közül az egyik már jelenleg is zajlik Kenitrában. A PSA üzeme várhatóan 2019-ben nyit meg és évente 90 ezer járművet gyárt majd.

A bejelentett projektek összesen 1,23 milliárd euró befektetést jelentenek, és francia, spanyol, olasz, kínai, dél-koreai, japán és amerikai vállalatokat érintenek. Várhatóan több mint 11500 munkahely létesül ezeknek köszönhetően.

– A vállalatok közül csaknem egy tucatnak ez lesz az első marokkói jelenléte, mondta el Abdel Wahid Rahal, iparért, befektetésért, kereskedelemért és digitális gazdaságért felelős miniszter.

A felek egy memorandumot is aláírtak, melyben megegyeztek, hogy a kínai BYD gyártó Tangier mellett fog egy elektromos autókat készítő üzemet létrehozni, további 2500 új munkahelyet teremtve.

Más, a régióban fekvő országoktól eltérően Marokkónak sikerült elkerülnie a külföldi befektetések visszaesését a 2008-as gazdasági világválság és a 2011-es Arab Tavasz után, részben azért, mert magát egy export alapként reklámozta Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. A királyság az elmúlt években keltette fel jó néhány nagy autó és repülőgépgyártó figyelmét.

Orientalista.hu – Autopro.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑