Cadmus fordítás Cadmus

NAÜ szerint elfogadhatatlan, ahogy Irán bánik a szervezet ellenőreivel

2021. 09. 15.

Elfogadhatatlannak nevezte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az Iránban dolgozó megfigyelőivel történt incidenseket. Diplomaták elmondása szerint a biztonsági személyzet olyan nem helyénvaló motozásnak veti alá a női megfigyelőket, amely az Egyesült Államokban zaklatásnak minősül.

Az első ilyen esetben idén a natanzi urándúsítóban egy női megfigyelőt a biztonsági személyzet szükségtelen, tolakodó módon motozott meg – közölték a NAÜ-vel kapcsolatban álló diplomaták.

A júniusi eset részletei nem ismeretesek, mint ahogyan a Natanzban történt többi incidensé sem, ahol áprilisban a legnagyobb iráni földalatti urándúsítóban robbanás történt, amit áramszünet követett. Irán Izraelt vádolta berendezéseinek megrongálásával.

“Az elmúlt hónapokban több incidensben volt részük a NAÜ ellenőreinek az iráni létesítményben végrehajtott biztonsági ellenőrzések során” – írta közleményében az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete, amelyet a The Wall Street Journal című amerikai lapnak ezekről az incidensekről szóló beszámolójára reagálva tett közzé.

“A NAÜ egyértelműen és félreérthetetlenül a tudtára adja (Iránnak), hogy az ügynökség munkatársait ért, biztonsági ellenőrzésekkel kapcsolatos incidensek elfogadhatatlanok, és nem történhetnek meg ismét” – közölte a NAÜ.

“Irán azzal válaszolt, hogy megszigorította a biztonsági ellenőrzéseket a létesítményeiben történtek után. Az ügynökség és Irán közötti üzenetváltás után nem történt több ilyen incidens.”

Nem ez volt az első eset, hogy feszültség volt a NAÜ és Irán között Natanz és a női ellenőrök miatt.
2019-ben Irán rövid időre fogva tartott egy női ellenőrt, és elkobozta az iratait. Teherán később azzal magyarázta az esetet: attól tartott, hogy a nőnél “gyanús anyag” van.

Az áprilisi valószínűsített támadás után Irán biztonsági okokra hivatkozva korlátozta az ellenőrök bejutását a natanzi urándúsítóba, a feszültség júliusig tartott.

“Iráni biztonsági illetékesek továbbra is indokolatlanul zaklatják a NAÜ ellenőreit az atomlétesítményekben” – közölte az Egyesült Államok a NAÜ kormányzó tanácsának a héten tartott ülésszakához eljuttatott jegyzékben. A dokumentum szerint “a NAÜ ellenőreinek zaklatása teljességgel elfogadhatatlan”.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑