Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

Nem született megállapodás a tálibok és az amerikaiak között

2018. 11. 20.

Nem született megállapodás a tálib küldöttség és Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottjának háromnapos dohai találkozóján – jelentette be a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid hétfőn.

A médiának elküldött közleményben a kormányellenes tálibok küldöttsége megerősíti és gyümölcsözőnek nevezi a dohai előkészítő tárgyalásokat, azonban tagadja, hogy megállapodás született volna az afgán elnökválasztás elhalasztásával kapcsolatban, amely korábban a tálibok egyik feltétele volt. Tagadja továbbá, hogy a tálibok ragaszkodnának az ideiglenes kormány létrehozásához, noha korábban a tárgyalásokhoz közel álló, meg nem nevezett források azt közölték, hogy a radikális iszlamisták az elnökválasztás elhalasztását és ideiglenes szakértői kormány megalakítását kérték. Az ideiglenes kormány élére Abdul Szattár Szirat tádzsik származású iszlám tudóst javasolták.

Khalilzad reményét fejezte ki, hogy a felek jövő év áprilisáig megegyezésre jutnak.

Hozzátette azt is, hogy a tálibok „tudják, hogy nem győzhetnek”. Kijelentése kisebb diplomáciai vihart kavart a radikálisok közt, akik az arra adott válaszukban siettek kijelenteni, hogy egyebek mellett azért sem hajlandóak kijelölni a békekötés határidejét, mert „minden fronton győzelemre állnak”.

Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke ezzel szemben azt mondta egy múlt héten tartott megbeszélésen, hogy Afganisztánban már régóta patthelyzet alakult ki a harcoló felek közt.

Az elmúlt három évben a kabuli kormány ellen lázadó terrorszervezet valóban megerősítették állásaikat, a kormányerők pedig ma már csupán az ország 56 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, szemben a 2015-ös 72 százalékkal – áll egy novemberben kiadott washingtoni jelentésben.

Néhány elemző túlzott sietséget tulajdonít Khalilzadnak, és attól tart, ez veszélybe sodorhatja a még csak születőben lévő afganisztáni békefolyamatot.

A tálib küldöttség vezetői a múlt héten már másodjára találkoztak az amerikai különmegbízottal egy hónap alatt.

Két magas rangú amerikai tisztségviselő megerősítette, hogy a kormányellenes radikálisok 2018 végéig készek újra tárgyalóasztalhoz ülni.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑