Cadmus fordítás Cadmus

Németország és Marokkó pontot tett a Nyugat-Szahara miatt kialakult diplomáciai viszályának végére

2022. 08. 25.

Németország és Marokkó csütörtökön elfogadott közös nyilatkozatával pontot tett a Nyugat-Szahara miatt kialakult diplomáciai viszályuk végére.

Annalena Baerbock német külügyminiszter marokkói hivatali partnerével, Nászer Buritával Rabatban írta alá a kapcsolatok újrafelvételéről szóló dokumentumot, amely a többi között a két ország együttműködésének újraindításáról is rendelkezik.
A két tárcavezető szerint ezzel új fejezetet nyitottak a német-marokkói kapcsolatok történetében.

Hírügynökségek ezzel összefüggésben felidézték, hogy a felek fokozták együttműködésüket a megújuló erőforrások, az úgynevezett “zöld”, vagyis környezetkímélő módszerrel előállított hidrogén, a biztonságpolitika, valamint a klímaváltozás hatásai elleni küzdelem terén is.

Májusban Marokkó hazarendelte konzultációra berlini nagykövetét Németország “ellenségessége” miatt. Az észak-afrikai királyság akkor azzal vádolta a berlini vezetést, hogy “negatív álláspontot képvisel” a vitatott hovatartozású Nyugat-Szahara ügyében.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen az annak függetlenségéért küzdő Polisario Front mozgalom kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek. A térség miatt éles diplomáciai viszály bontakozott ki Algír és Rabat között is.

Mindazonáltal Rabat és Berlin nem tudta minden nézeteltérését elsimítani a térséggel kapcsolatban. A nemzetközi közösség ugyanis nem ismeri el Marokkó területi igényét Nyugat-Szaharára.

Baerbock és Burita közös nyilatkozatukban a támogatásukról biztosították az ENSZ nyugat-szaharai konfliktus rendezésére irányuló erőfeszítéseit.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑