Netanyahu hadüzenettel fenyegeti Új-Zélandot

Nem olvasta rosszul a címet, tényleg egy több ezer kilométerre fekvő országot, hogy hadüzenetnek fog számítani, ha kiállnak az Izraelt elítélő ENSZ-határozat mellett.

Egyre jobban elgurul a gyógyszer a jelenlegi izraeli kormánynál az alábbi hír alapján: Benjamin Netanyahu közölte az új-zélandi külügyminiszterrel, hogy a tény, hogy megszavazták az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Izrael telepépítéseit elítélő határozatát, megfelel egy hadüzenetnek.

Ahogy tegnap megírtuk, Izrael nagyon feszegeti a muszklijait, de attól nem kell tartani azért, hogy egy hét múlva már izraeli hadihajók lövik majd Wellingtont. Netanyahu lépéskényszerben van, saját nacionalista koalíciós partnereinek és szavazóinak is bizonyítani kell, hogy megvédi az ország érdekeit. A ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek építésével azonban elodázza a békekötést, a kétállami megoldást.

Netanjahu a Haaretz szerint maga hívta fel az új-zélandi külügyminisztert, Murray McCullyt, akinek a következőket mondta:

Ez egy botrányos döntés. Azt kérem, hogy ne támogassák és ne népszerűsítsék. Ha folytatják ennek a határozatnak a népszerűsítését, az a mi szemszögünkből hadüzenetnek fog minősülni. Ez törés lesz a kapcsolatainkban és lesznek következményei.

McCully nem rettent meg, közölte Netanyahuval, hogy a határozat összhangban áll Új-Zéland álláspontjával a kérdésben. Izrael korábban már visszahívta wellingtoni nagykövetét, az új-zélandiakét pedig be sem engedte az országba. Ugyanis a határozati javaslatot közösen terjesztette be Új-Zéland, Szenegál, Malajzia és Venezuela, miután Egyiptom nem merte megtenni az amerikai és izraeli fenyegetések miatt.

Netanyahu közölte, esze ágában sincs betartani a 14 igen szavazattal és az Egyesült Államok megdöbbentő tartózkodásával elfogadott határozatot. Szerinte röhej, hogy az ENSZ BT nem képes a százezrek halálával járó szíriai mészárlást leállítani, hanem a Közel-Kelet legstabilabb demokráciáját vegzálják. A palesztinok persze örültek a döntésnek, az izraeli vezetés pedig attól tart, John Kerry amerikai külügyminiszter hamarosan karakán béketervet tesz le az asztalra.

Orientalista.hu – (24.hu, Independent)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑