Nőket rabolt a Boko Haram

A Boko Haram iszlamista terrorszervezet két támadásban elrabolt 22 nőt és leányt Nigéria északkeleti részén.

Az első esetben egy olyan falut támadtak meg csütörtökön, amely a kameruni határ mentén fekszik. Innen 18 leányt raboltak el, akik mind 17 évnél fiatalabbak – közölte az AFP hírügynökséggel telefonon egy neve elhallgatását kérő helyi tisztségviselő. Egy másik falusi megerősítette ezt, hozzátéve, hogy a fegyveresek feleségnek vitték el a leányokat, és senkire nem lőttek, azokra sem, akiknek sikerült kimenekülniük a faluból a vadonba.

A másik eset pénteken történt a Csád-tó partján elterülő egyik faluban. Az iszlamisták elrabolták egy állattartó gazda négy női rokonát, mert a gazda nem volt hajlandó védelmi pénzt fizetni nekik, sőt elmenekült családjával és állataival együtt. A fegyveresek azonban a nyomába eredtek, megölték a férfit, lemészárolták 50 tehenét, és elvitték a többi állatot, valamint a négy nőt.

A Boko Haram 2014-ben 276 diáklányt rabolt el az észak-nigériai Chibok városból, közülük eddig mindössze 23 nyerte vissza szabadságát, sorstársaik nagy részéről azonban nincsenek megbízható információk. Egyes jelentések szerint sokan meghaltak.

A terrorszervezet a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is indít támadásokat. A négy országban 2009 óta legalább 14 ezer emberrel végeztek a szélsőségesek. Az ENSZ adatai szerint a térségben nagyjából 2,7 millióan hagyták el otthonukat a Boko Haram miatt.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑