Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 01. 10.

A megszálló erők kiterjesztették a harcokat a Gázai övezet déli részére

2024. 01. 10.

A cionista rezsim kiterjesztette a harcokat a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisznál.

Kedd délután a katonai szóvivő újabb öt, egy nap alatt már kilenc elesett izraeli katona nevének közzétételét engedélyezte. Közülük hat katonát egy robbanóanyaggal teli tartály detonációja ölt meg hétfőn, a Gázai övezet közepén fekvő al-Boreidzs menekülttábor alagútjának felrobbantásánál.

Az utóbbi napon a megszálló izraeli hadsereg növelte haderejét, és támadásokat hajtott végre Hán-Júnisz mélyén, melyekben életét vesztette negyven palesztin harcos.

A Hamász palesztin szervezet több fegyverese légicsapásban vesztette életét a Gázai övezet középső részén fekvő al-Magazi térségében. Az izraeli haditengerészet a palesztinokk katonai telepeit, raktárait és hajóit támadta az övezet tengerpartján.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium kedden bejelentette, hogy az elmúlt 24 óra támadásaiban 126 ember meghalt, további 241 megsebesült, így a háború október 7-i kezdete óta összesen 23 210-en haltak meg és 59 167-en sebesültek meg a Gázai övezetben.

A megszálló cionista hadsereg légiereje kedd reggel csapást mért Izrael északi határánál a libanoni síita Hezbollah szervezet célpontjára a dél-libanoni Kila faluban. Kedd reggel is többször megszólaltak a légvédelem szirénái a libanoni határnál, újabb libanoni belövésekre figyelmeztetve.

Az izraeli rendőrség feltartóztatta a túszok családtagjainak konvoját, akik azzal fenyegetőztek, hogy elzárják a Kerem Salomnál működő gázai áruforgalmi átkelőhelyet. A konvoj célja megakadályozni az áruk bejutását a Gázai övezetbe az átkelőn keresztül, mert azt követelik, hogy a Gázába szánt humanitárius segítségnyújtás feltétele az elraboltak szabadon bocsátása legyen.

Kairóba érkezett az izraeli biztonsági küldöttség hétfő este, hogy felújítsa a túszok szabadon bocsátása érdekében zajló tárgyalásokat. A Hamász és Izrael delegációja korábban már e célból az egyiptomi fővárosban tartózkodott, de múlt kedden megszakadtak a megbeszélések Száleh al-Arúri, a Hamasz második legmagasabb rangú vezetőjének bejrúti “likvidálása” után.

Az izraeli hadsereg megkezdte egy illegálisan elfoglalt telepes-előőrs kiürítését, amelyet palesztin tulajdonú földön hoztak létre Ciszjordániában, Jeruzsálemtől délre, a Gus Ecion térségében fekvő Pné Kedem telep közelében.

Több telepescsalád már odaköltözött, és felhúztak mintegy tíz épületet. A cionista  hadsereg szerint a kiürítést biztonsági megfontolásból hajtották végre, mert az új telepes lakóhely elszigetelt helyen áll, melynek biztosítása jelentős erőket igényel. Egy hónapja a biztonságiak egyszer már evakuálták és lerombolták az előőrsön kialakított épületeket.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑