Cadmus fordítás Cadmus

Nukleáris fegyver hordozására képes kínai repülőgépek sértették meg Tajvan légvédelmi övezetét

2022. 12. 14.

Huszonegy kínai katonai repülőgép, köztük 18, nukleáris fegyver hordozására képes bombázó lépett be a tajvani légvédelmi azonosítási övezetbe (ADIZ) – közölte kedden a tajvani kormány.

Kína az elmúlt két évben jelentősen megnövelte légi behatolásainak számát, de az AFP francia hírügynökség által vezetett adatbázis szerint ez volt legnagyobb azóta, hogy Tajpej 2020 szeptemberében elkezdte közzétenni a napi adatokat az esetekről.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van. Peking és Tajpej között azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten. A múlt héten Kína új behozatali tilalmat rendelt el a tajvani élelmiszerekre, italokra, alkoholra és halászati termékekre.

Ezt követően Szu Ceng-csang tajvani miniszterelnök azzal vádolta meg Kínát, hogy megsérti a nemzetközi kereskedelmi szabályokat és hátrányosan megkülönböztető intézkedéseket alkalmaz Tajvannal szemben.

A H-6-os típusú repülőgép Kína fő, nagy hatótávolságú bombázója, amely képes nukleáris fegyver hordozására. Ritkán fordul elő, hogy Kína egy nap ötnél több H-6-os bombázót vezényel bevetésre egy nap, de az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az ilyen küldetések száma. A múlt hónapban összesen 21 bombázó repült át a tajvani ADIZ felett, míg decemberben eddig 23.

Tajvan 23 millió lakosa a pekingi invázió állandó fenyegetésében él.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑