Cadmus fordítás Cadmus

Nyugat-afrikai küldöttség találkozott Mohamed Bazoum megbuktatott elnökkel

2023. 08. 20.

A nigeri fővárosba, Niameybe érkezett szombaton a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) küldöttsége, hogy megoldást találjon a nigeri válságra, és találkozott Mohamed Bazoum júliusban államcsínnyel megbuktatott és azóta házi őrizetben tartott elnökkel.

Mohamed Bazoumnak van lelkiereje – vélekedett egy ECOWAS-vezető, aki elmondta, hogy a megbuktatott államfőnél továbbra sincs áramszolgáltatás.

Bazoum fogva tartásának körülményei aggasztják a nemzetközi közösséget, így az Egyesült Államokat és a korábbi gyarmattartó Franciaországot, amelyek a puccs óta többször is követelték az elnök szabadon bocsátását.

A szombati találkozóra az Abdulsalami Abubakar egykori nigériai államfő vezette küldöttség kérésére került sor.

Abdulsalami Abubakar augusztus 3-án már járt az ECOWAS képviseletében Nigerben, de sem Abdourahamane Tiani tábornokkal, Niger új erős emberével, sem a megbuktatott elnökkel nem találkozott.

Az ECOWAS-vezető szerint a küldöttség a hatalmat július 26-án megragadó több katonatiszttel is találkozott.

A közvetítésre egy nappal azt követően került sor, hogy a nyugat-afrikai szervezet bejelentette: kész erőt alkalmazni a nigeri alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

Szombaton megérkezett Nigerbe az Egyesült Államok új nagykövete – tudatta közleményben az amerikai külügyminisztérium.

Kathleen FitzGibbon hivatalosan nem adja át a megbízólevelét az új vezetésnek, amelyet nem ismer el – emelte ki Washington.

A nagykövet érkezése “nem az Egyesült Államok politikájának megváltozását tükrözi”, hanem azt az igényt elégíti ki, hogy tapasztalt ember legyen a helyszínen e nehéz időkben – olvasható a közleményben.

Kathleen FitzGibbon megbízatása a Niger alkotmányos rendjét megőrző diplomáciai megoldás, valamint Mohamed Bazoum azonnali szabadon bocsátásának szorgalmazása lesz a tárca szerint.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑