Cadmus fordítás Cadmus

Olmert találkozott Abbásszal, akiben egy nagyszerű vezetőt és a kétállami-megoldás egyedüli esélyét látja

2018. 09. 23.

 

Ehud Olmert ex izraeli miniszterelnök pénteken Párizsban találkozott a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, akit nagyszerű vezetőnek nevezett. Olmert ezen felül kijelentette, hogy a palesztin elnök az egyetlen releváns személy, aki segíthet a kétállami-megoldáson alapuló izraeli-palesztin konfliktus rendezésében.

Olmert tavaly júliusban szabadult, miután 27 hónapos büntetéséből 16-ot letöltött.

“Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy találkozhatok Abbász elnökkel, hosszú ideje nem láttuk egymást,” mondta Olmert a palesztin médiának adott nyilatkozatában. “Abbász a palesztin nép elnöke, egy nagyszerű vezető és a legfontosabb személy (aki szerepet játszik) az izraeli-palesztin kapcsolatok jövőbeni fejlődését tekintve, és akit ezek mellett a barátomnak tekintek.”

Olmert hangsúlyozta, az Egyesült Államoknak és Európának, és kétségkívül Izraelnek is meg kell értenie, hogy a kétállami-megoldást semmi sem helyettesítheti, a béke lehetséges, és “Abbász az egyetlen személy, aki ezt a tervet megvalósíthatja.”

“A Palesztin Hatóság elnöke a múltban már bizonyította elkötelezettségét a kétállami-megoldás iránt, és ezzel kiérdemelte a tiszteletemet.”

“Abbász a béke megteremtése iránti elkötelezettsége részeként harcol a terror ellen,” folytatta Olmert.

“Kedveltem, amikor együtt dolgoztunk. Csodáltam elhivatottságát és elkötelezettségét a béke megvalósítása iránt. Hiszem, ahogy ő is, a béke megteremtése lehetséges.”

“Biztos vagyok benne, ahogy azt Abbász elnök is mondta, ha 3-4 hónappal tovább maradok hivatalban (mint miniszterelnök), mostanra már évek óta béke lenne Izrael és a palesztinok között.”

Olmert amellett is kitartott, hogy Abbász soha nem utasította el a 2008-as tárgyalások során bemutatott békejavaslatát, bár a palesztin vezető egy korábbi interjúban épp az ellenkezőjét állította, mondván Olmert nem hagyott neki elég időt a javaslat – pontosabban a térkép – tanulmányozására. A ex izraeli miniszterelnök pénteken azonban hangsúlyozta, hogy Abbász “nem ellenezte a tárgyalások folytatását a tervezetről.”

Abbász korábban találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel is, akinek elmondta, “az izraeli állításokkal ellentétben” a palesztinok hajlandóak tárgyalni.

“Izrael az, aki ellenzi a béketárgyalásokat. Készen állunk mind a közel-keleti kvartett, mind a nyugati és arab országok által vezetett nyílt és titkos tárgyalásokra.”

Hozzátette, hogy tisztázta álláspontját Macronnal, és közvetíteni fogja Donald Trump amerikai elnöknek is a jövő héten New Yorkban tartandó ENSZ Közgyűlés előtt.

A Palesztin Hatóság megszakította a kapcsolatok többségét és nem hajlandó találkozni az amerikai kormány tisztségviselőivel, mióta Trump decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és májusban áthelyezte a nagykövetséget a városba. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet tekintik jövőbeli államuk fővárosának.

Izrael már többször jelezte, hogy csak az Egyesült Államok által vezetett béketárgyalásokban érdekelt.

Abbász továbbá közölte az újságírókkal, hogy Franciaország komolyan fontolgatja a palesztin állam elismerésének lehetőségét.

Eddig több mint 130 ország ismerte el a palesztin államot, de a nemzetközi közösség legbefolyásosabb tagjainak többsége – köztük Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – még nem tette meg.

Újkelet

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑