Cadmus fordítás Cadmus

Örményoroszág orosz határőröket szeretne Azerbajdzsánnal közös határán

2021. 07. 30.

Orosz határőrök bevetését javasolta az örmény-azeri határon Nikol Pasinján örmény elnök a kormány csütörtöki ülésén, ez szerinte lehetővé tenné a határok kijelölését további összecsapások veszélye nélkül.

Ennek érdekében Pasinján kiszélesítené a tavalyi hegyi-karabahi háborút lezáró tűzszünet felügyeletével megbízott orosz békefenntartók mandátumát. Mint mondta, az ügyet meg fogják vitatni az orosz féllel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az örmény kormányfő felvetését firtató újságírói kérdésre mindössze azzal felelt, hogy Moszkva közvetítőként már így is számos erőfeszítést tett egy újabb fegyvernyugvás kialkudása érdekében.

Szerdára virradóra egy újabb azeri-örmény összecsapásban három örmény katonát öltek meg, illetve többen megsebesültek mindkét oldalon. Bár még aznap fegyvernyugvás lépett életbe, Baku és Jereván csütörtökön is kölcsönös ágyúzással vádolta egymást.

Hírügynökségek ezzel összefüggésben felidézik, hogy jelenleg kétezer orosz katona őrzi a békét a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban. A tavalyi harci cselekmények utóhatásaként az örmény Szjunik és Gegarkunik tartományok határtérségében május 12-e óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑